czwartek, 3 listopada 2011

Prosty tort czekoladowy


 


Robilam go na zamowienie, na kolacje do przyjaciol...

Na okolo 10 porcji


czas 1 h przyrzadzania plus pieczenie okolo 1 h


400 g maki


240 g cukru


145 g masla


laska wanili


60 g kakao


1/2 paczki proszku do pieczenia


35 cl mleka


10 bialek





Krem:


15 cl smietanki kremowki


300 g czekolady 70% kakao





Maslo utrzec z ziarenkami z laski wanili i z cukrem na puszytsy krem. Make wymieszac z kakao i z proszkiem. Po lyzce dodawac do masla, ucierac. Dodawac tez stopniowo 35 cl mleka.


Na koniec dac piane z 11 bialek. Delikatnie wymieszac. Piec po 15 minut kazdy krazek - beda 3 grubsze badz 4 ciensze jak kto woli w 180°C, na pergaminie.


Czekolade ze smietanka stopic razem na parze. Gdy ostygnie wstawic do lodowki by byla zimna i lekko sztywna. Nastepnie ubic ja mikserem az krem zrobi sie jasniejszy, lzejszy i bardziej pulchny - to  miksowanie trwa niecale 2 minut, gdyz po tym czasie krem znowu zacznie gestniec!.


Przelozyc nim krazki ciasta, caly tory ozdobic tez kremem. Udekorowac czym kto lubi... ja lubie serca, w kazdej postaci w tym tej bezowej. Serce z bezy jest wlasnej roboty... Robie bezy nalogowo, gdyz uwielbia je Antos! Na 1 bialko daje 50 g cukru pudru... ubijam, ubijam, czasem dodaje krople esencji waniliowej. I susze w piekarniku.


Oczywiscie taki tort mozna potraktowac jako baze... przelozyc go tez wisniami odsaczonymi, czy innymi owocami... nasaczyc alkoholem itd, itd...

2 komentarze:

  1. Bardzo romantyczne ciasto :) W sam raz na rocznicę ślubu, na przykład.Musi być też przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. dokladnie na rocznice slubu bylo to ciasto robione... i jest bardzo smaczne, informacja potwierdzona!

    OdpowiedzUsuń