poniedziałek, 1 października 2012

Tarta z pieczarkami i z kaczka// Tarte aux champignons et au magret fumé

Bylaby by tez pyszna z borowikami ale cos sucho u nas i jeszcze ich nie ma. Z pieczarkami tez jest bardzo dobra i z pewnoscia rozgrzeje was w jesienny wieczor.

250 g ciasta francuskiego
500 g pieczarek
200 g suszonej piersi z kaczki
3 jajka
20 cl smietany
sol, pieprz
oliwa
szalotka
zielona pietruszka
Czyscimy grzyby i kroimy je na plastry; Obieramy szalotke i drobno ja siekamy. Podsmazamy na 2 lyzkach oliwy. Gdy jest przezroczysta wrzucamy grzyby i smazymy okolo 8 minut az cala woda zostanie odparowana. Doprawiamy. Na ciescie ukladamy grzyby, plasterki kaczki - nie do konca pozbawione tluszczu, gdyz to on wlasnie daje niesamowity zapach tarcie. Jajka ubijamy ze smietana, doprawiamy i polewamy calosc.
Pieczemy okolo 40 minut w 200°C na poczatku a nastepnie w 180°C.


Tarte aux champignions de Paris et au magret fumé

Elle serait aussi très gouteuse avec les cèpes mais pour l'instant je ne les ai pas encore vu sur les étals... Alors les champignions de Paris font aussi bien l'affaire. C'est une tarte que réchauffera vos soirée d'automne.

250 g de pâte feuilleté
500 g de champignions
200 g de magret fumé
3 oeufs
20 cl de crème
sel, poivre
2 càs d'huile d'olive
1 échalote
persil

Nettoyez et coupez en tranches vos champignions. Ciselez l'échalote et faites-la revenir dans l'huile. Jetez ensuite les champignions et cuisez environ 8 minutes jusqu'a ce qu'il rendent toute leur eau. Assaisonnez. Disposez sur la pâte les champignions, puis les tranches de magret - pas entièrement débarasser de leur gras car c'est le gras qui donne le parfum exquis à cette tarte. Battez les oeufs avec la crème, assaisonnez encore une fois et couvrez votre garniture. Cuisez 40 minutes, d'abord à 200°C puis à 180°C.

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