czwartek, 4 października 2012

Sposób na soczystego kurczaka: szalwia i czosnek// Un poulet succulant à la sauge et à l'ail


 
 

I nie tylko soczystego, ale też smacznego, gdyż mocno pachnącego czosnkiem i szałwią.

 

4 osoby

 

1 kurczak około 1,5 kg

Pęczek szałwi

6-8 ząbków czosnku w zależności od wielkości

80 g masła solonego, z kryształkami soli

Sól dodatkowo według uznania

 

Ząbki czosnku obieramy i wrzucamy je na wrzącą wodę na około 5 minut. Następnie miksujemy je z szałwią i solonym masłem. W skórze kurczaka nacinamy otwory – 2-3 cm w różnych miejscach i do nich nakładamy farsz, wsuwając lekko, najlepiej łyżeczką pachnący krem pomiędzy mięso a skórę ptaka. Ewentualnie dosalamy całość. Pieczemy najlepiej w niskiej temperaturze 140-150°C około 2 h. Ja gdy zaczynam pieczenie wlewam na dno brytfanki szklankę wody następnie co jakiś czas polewam kurczaka wytworzonym sosem.

Gdy chcemy sprawdzic czy jest upieczony wbijamy końcówkę noża w udko, wypływający sok powinien być przezroczysty.
 
 


Poulet à la sauge et à l'ail

4 personnes

1 poulet de 1,5 kg
une botte de sauge
6-8 gousses d'ail selon grosseur
80 g de beurre aux cristaux de sel
éventuellement sel en plus

Il faut d'abord pocher les gousses d'ail sans peau dans l'eau bouillante - environ 5 minutes. Ensuite les mixer avec les feuilles de sauge et le beurre. Dans la peau de poulet incisez quelques ouvertures de 2-3 cm. Faites glisser la farce, avec la petite cuillère sous la peau du poulet. Cuisez la volaille à basse température 140-150°C, environ 2 h. Je mets toujours dans le plat 1 verre d'eau avant la cuisson. Puis de temps en temps j'arrose la viande avec le jus de cuisson. Le poulet est cuit quand le jus sortant de la cuisse piquée avec un couteau est transparent.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz