niedziela, 28 października 2012

Hachis parmentier z kaczka// Hachis parmentier du canard


Znane i cenione we Francji danie… pożywne, rozgrzewające… proste i dość tanie. Wczoraj zrobiłam je w wersji z kaczką bo wersji jest kilka. Ta najbardziej znana jest z mielonym, wołowym mięsem, ale są też różne hachis z rybami, z cielęciną itd. Hachis składa się z dwóch warstw: mięso bądz ryba rozdrobnione, zmielone i warstwa ziemniaczanego purée. Jedni dodają do niego inne warzywa inni, puryści wolą zachowywać tradycję.

 

Na dużą porcję – 6 osób

 

2 kg ziemniaków na purée… we Francji binje, mona lisa itd…

Duża cebula

4 udka upieczone z kaczki – czyli confit de canard

Tłuszcz z kaczki 4-5 łyżek

Sól, pieprz

Zielona pietruszka

 

W wersji bardziej luksusowej kilka kawałeczków surowego foie gras… garść zmielonych orzechów laskowych – to myśl Anne…

 

Obrane ziemniaki gotujemy do miekkości z solą. Rozgniatamy na purée… uwaga nie miksujemy konsystencja ma być lekko ziarnista ! Rozgniatając je dolewamy trochę wody z gotowania oraz dodajemy 1 łyżkę kaczego tłuszczu. To purée ma być dość luźne gdyż podczas pieczenia będzie wysychało.

 

Mięso kroimy na drobne kawałki. Na kaczym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę dodajemy mięso, doprawiamy… Na dno naczynia kładziemy mięso na nie purée. Zapiekamy około 45 minut w 180°C. Ja lubie posypać całośs serem – comté by powstała chrupiąca skórką, o którą staczamy przy stole prawdziwe « bitwy ».  
 
 
Difficile de mettre cette recette en français ... tout le monde la connaît mais Anne, mon amie, m'a donné une idée aujourd'hui à tester... d'ajouter dans la viande des noisettes concasées... pour aarôme et des petits morceaux de foie gras cru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz