Mus i krem
w jednym… wydawałoby się, że to nie do połączenia… a jednak ! Jest to
bardzo smaczne, tym bardziej, że smak ożywiłam kandyzowanym imbirem a ten jak
wiadomo należy do afrodyzjaków. Może więc miseczka musu… przed spaniem, na
przykład w piątkowy wieczór z kieliszkiem szampana?
Ten był bardziej… nobliwy, stanowił deser
kościelnej grupy Alpha, w naszej parafii, we wtorkowy wieczór… zrobiłam go dla
kilkunastu osób i dodałam znacznie mniej imbiru niż zazwyczaj.
Proporcji na 50 osób podawać nie będę… tylko na
4
3 jajka
1 lyżka cukru pudru
Szczypta soli
Łyżka kandyzowanego imbiru drobno pokrojonego i
trochę mniej drobno do dekoracji…
Czekoladę roztapiamy na parze. Nie mieszamy,
czekamy aż się sama roztopi. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z
mascarpone. Łączymy z czekoladą stopniowo, ale gdy ta już nieco ostygnie tak do
36°C
około. Odpowiednia temperatura czekolady jest gwarancją udanego musu! Białka
ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Łączymy z czekoladą powoli, mieszając
delikatnie szeroką łopatką z dołu do gory unosząc niejako mus. Na koniec
dodajemy nieco imbiru. Chłodzimy minimum 2 h…
Une mousse et une crème en un? Impossible? Si, si... possible... Attention pas trop de gingembre confit c'est très aphrodisiaque...
4 portions
200 g de chocolat à 70% de cacao
3 oeufs
100 g de mascarpone
1 càs de sucre glace
1 càs de gingembre confit
Faites fondre le chocolat au bain marie sans mélanger... le chocolat fond tout seul. Séparez les jaunes des blancs. Fouettez les jaunes avec le mascarpone. Puis mélangez avec le chocolat fondu mais déjà un peu tiédi... 36°C environ. De la température de chocolat dépend la réussite de cette mousse! Battez les blancs en neige ferme avec le sucre. Assemblez le tout délicatement, en mélangeant de bas vers le haut avec une large spatule. A la fin ajoutez le gingembre... Gardez au frais minimum 2 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz