szarą rybką albo różową choć wtedy nazywa się «pageot » .
Ta druga to daurade królewska, zazwyczaj większa ze złocistym paskiem pomiędzy
oczami. Jej mięso jest delikatniejsze co też odbija się na cenie, u nas około
16-20 euros za kilogram. Dorada to chuda ryba 80 kcal w 100g, znakomite źródło
białka ale też fosforu, magnezu, wapnia i kwasów tłuszczowych. Można ją smażyć,
piec, dusić, zawijać… lubi przyprawy, nieco orientu i basenu morza Środziemnego.
U nas dzisiaj w marynacie z maryslijskiej « wódki »
czyli w pastis z warzywami…
Przygotowanie - 20 minut
Gotowanie – 40 minut
Na naszą 3 osobową rodzine kupiłam prawie kilogramową
daurade. Po odcięciu głowy i centralnej ości zostało 500 g białego mięsa w
filetach… więc nawet 4 osobowa rodzina by się najadła…
Do tego :
Marynata :
2 łyżki
oliwy
Sok z
1 cytryny
2 łyżki
pastisu czyli anyżkowego alkoholu – może też być grecki!
Łyżka kopru
Sól, pieprz
Warzywa:
2 małe
cukinie
Mała puszka
miąższu z pomidorów
Dwie dymki
Poza tym
oliwa, sól, pieprz i świeża bazylia
Ziemniaki
obgotowujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Dymki siekamy podsmażamy na oliwie,
wrzucamy pokrjoną w kostkę cukinię, smażymy 10 minut następnie dodajemy
pomidory… a przed samym podaniem ziemniaki ugotowane tak by zagrzać całość tuż
przed podaniem.
Filety z
dorady pokrywamy marynatą i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Następnie
smażymy je około 5 minut na oliwie. Na gorącą patelnie po rybie wlewamy
pozostałą marinate i mieszamy do uzyskania sosu. Podajemy całość.
Daurade au pastis
Plusieurs espèces de ce poisson sont connus en France... de la dorade grise ou rose dit pageot à la daurade royale! Elle est plus ou moins bon marché mais elle se prépare de multiples façons: aux épices à l'oriental ou à la méditerannène comme ici au pastis et petits légumes... Maigre 80 kcal pour 100 g, elle apporte des protéines, du phosphore, du calcium, magnésium et les gras mono et poly.
Préparaton 20 min
Cuisson 40 min
1 daurade... chez moi 1 kg pour une famille de 3 personnes mais après l'enlèvement de la tête et de l'arrête centrale il ne me restait que 500 g de viande blanche. Donc peut-être aussi pour 4?
Marinade
Jus d'un citron
2 càs d'huile
2 càs de pastis
sel, poivre
1 càs d'aneth
Légumes:
400 g de pommes de terre grenaille
2 petite courgettes
1 boîte de pulpe de tomate - petite
2 oignons blancs
huile, sel, poivre
basilic frais
Faites cuire les pommes de terre épluchées 20 min dans l'eau salée. Faites revenir dans l'huile les oignons ciselées, courgettes coupées en dès - 10 min puis ajoutez la pulpe. Continuez encore quelques minutes. Avant de servir ajoutez les pommes de terre et réchauffez ensemble.
Badigeonnez les filets de daurade avec la marinade, versez le reste et réservez 15 min au frais. Faites cuire le poisson 5 min environ dans l'huile puis dans la même poêle jetez le reste de la marinade et mélangez pour obtenir une sauce.
Servez ensemble!
Recette CVF IX/X 2012
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz