sobota, 13 października 2012

Dorada i Pastis // Dorade ou daurade et Pastis

Po francusku dorade albo daurade to ta sama ryba. Pierwsza jest
szarą rybką albo różową choć wtedy nazywa się «pageot » . Ta druga to daurade królewska, zazwyczaj większa ze złocistym paskiem pomiędzy oczami. Jej mięso jest delikatniejsze co też odbija się na cenie, u nas około 16-20 euros za kilogram. Dorada to chuda ryba 80 kcal w 100g, znakomite źródło białka ale też fosforu, magnezu, wapnia i kwasów tłuszczowych. Można ją smażyć, piec, dusić, zawijać… lubi przyprawy, nieco orientu i basenu morza Środziemnego.

U nas dzisiaj w marynacie z maryslijskiej « wódki » czyli w pastis z warzywami…
 

 

Przygotowanie - 20 minut

Gotowanie – 40 minut

 

Na naszą 3 osobową rodzine kupiłam prawie kilogramową daurade. Po odcięciu głowy i centralnej ości zostało 500 g białego mięsa w filetach… więc nawet 4 osobowa rodzina by się najadła…

Do tego :

Marynata :

2 łyżki oliwy

Sok z 1 cytryny

2 łyżki pastisu czyli anyżkowego alkoholu – może też być grecki!

Łyżka kopru

Sól, pieprz

 

Warzywa:

400 g malutkich, obranych ziemniaczków

2 małe cukinie

Mała puszka miąższu z pomidorów

Dwie dymki

Poza tym oliwa, sól, pieprz i świeża bazylia

 

Ziemniaki obgotowujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Dymki siekamy podsmażamy na oliwie, wrzucamy pokrjoną w kostkę cukinię, smażymy 10 minut następnie dodajemy pomidory… a przed samym podaniem ziemniaki ugotowane tak by zagrzać całość tuż przed podaniem.

 

Filety z dorady pokrywamy marynatą i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Następnie smażymy je około 5 minut na oliwie. Na gorącą patelnie po rybie wlewamy pozostałą marinate i mieszamy do uzyskania sosu. Podajemy całość.

Daurade au pastis

Plusieurs espèces de ce poisson sont connus en France... de la dorade grise ou rose dit pageot à la daurade royale! Elle est plus ou moins bon marché mais elle se prépare de multiples façons: aux épices à l'oriental ou à la méditerannène comme ici au pastis et petits légumes... Maigre 80 kcal pour 100 g, elle apporte des protéines, du phosphore, du calcium, magnésium et les gras mono et poly.

Préparaton 20 min
Cuisson 40 min

1 daurade... chez moi 1 kg pour une famille de 3 personnes mais après l'enlèvement de la tête et de l'arrête centrale il ne me restait que 500 g de viande blanche. Donc peut-être aussi pour 4?

Marinade
Jus d'un citron
2 càs d'huile
2 càs de pastis
sel, poivre
1 càs d'aneth

Légumes:
400 g de pommes de terre grenaille
2 petite courgettes
1 boîte de pulpe de tomate - petite
2 oignons blancs
huile, sel, poivre
basilic frais

Faites cuire les pommes de terre épluchées 20 min dans l'eau salée. Faites revenir dans l'huile les oignons ciselées, courgettes coupées en dès - 10 min puis ajoutez la pulpe. Continuez encore quelques minutes. Avant de servir ajoutez les pommes de terre et réchauffez ensemble.

Badigeonnez les filets de daurade avec la marinade, versez le reste et réservez 15 min au frais. Faites cuire le poisson 5 min environ dans l'huile puis dans la même poêle jetez le reste de la marinade et mélangez pour obtenir une sauce.
Servez ensemble!

Recette CVF IX/X 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz