Plan zajęć
w środy jest tak napięty, że nie mogłabym dłużej gotować obiadu. Więc
ekspresowo.
4 porcje
Polędwica
wieprzowa – 600 g
Cebula
Szalotka
Kostka rosołu
cielęcego – w proszku, w mrożonce itd.,
10 cl
białego wina kuchennego
Lyżka oliwy
Sól, pieprz
Lyżka masła
Winogorna po
małej kiści białych I fioletowych np: Muscat
Zielona pietruszka
Mięso
kroimy na dość grube plastry. W garnku grzejemy masło i olej, na tym tłuszczu
podsmażamy mięso około 5 minut. Wyjmujemy na talerz. W tym samym garnku
podsmażamy posiekaną cebulę i szalotkę. Wkładamy z powrotem mięso, doprawiamy i
pokrywamy winem. Wrzucamy też bullion cielęcy. Ewentulanie dolewamy nieco wody
by miśso było prawie przykryte. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy winogrona i gotujemy jeszcze 10
minut. Podajemy.
CVF IX/X
2012
uwielbiam polędwicę w każdej postaci, pychota <3 pozdrawiam
OdpowiedzUsuń