czwartek, 18 października 2012

Delikatne placuszki z cukini// Galettes de courgettes


Idealne na lekką kolację, mogą być podane na różne sposoby.

 

Na około 20 sztuk

Przygotowanie 30 minut

 

3 małe cukinie – 300-350 g

Ząbek czosnku

2 jajka

12 cl mleka

40 g startego parmezanu bądź innego sera

60 g stopionego masła

75 g mąki

Sól, pieprz

Olej do smażenia

 

Do podania :

1.Twarożek z jogurtem i mieszanką ziół

2. Plastry koziego sera

3. Suszone pomidory

Ewentualnie inne sosy, dodatki…

 

Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach, w rękąch odsączamy. Dodajemy jajka, mleko, masło, starty ser i doprawiamy. Na koniec łączymy z mąką. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju, dodane masło sprawia, że można też smażyć na teflonowej patelni bez oleju.  Podajemy gorące z czym chcemy… lubię wersję z twarożkiem ale też z kozim serem układam wtedy wysmażone placuszki na blasze, na każdym plasterek koziego sera I chwilę roztapiam w gorącym piekarniku… Smacznego!



Galettes de courgettes

Pour un dîner léger...

Préparation 30 minutes
20 pièces environ

3 courgettes 300-350 g
1 gousse d'ail
2 oeufs
12 cl de lait
40 g de parmesan râpé
75 g de farine
60 g de beurre fondu

Pour servir:
1 fromage blanc, yaourt à la grecque, avec des herbes
2 fromages de chèvres à fondre sur les galettes au four chaud
3 tomates séchées à l'huile
autres sauces etc.,

Râpez les courgettes et entre vos mains elévez le surplus d'eau. Coupez finement l'ail et avec les oeufs, le lait, le fromage et le beurre assemblez le tout. A la fin ajoutez la farine et assaisonnez.  faites cuire soit sur une poêle sèche car l'ajout du beurre le permet soit dans l'huile. Servez chaud avec la garniture de votre choix.
sel, poivre, huile pour cuisson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz