Idealne na lekką kolację, mogą być podane na różne sposoby.
Na około 20 sztuk
Przygotowanie 30 minut
3 małe cukinie – 300-350 g
Ząbek czosnku
2 jajka
12 cl mleka
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Do podania :
1.Twarożek z
jogurtem i mieszanką ziół
2. Plastry koziego
sera
3. Suszone pomidory
Ewentualnie
inne sosy, dodatki…
Cukinie
ścieramy na tarce na grubych oczkach, w rękąch odsączamy. Dodajemy jajka,
mleko, masło, starty ser i doprawiamy. Na koniec łączymy z mąką. Smażymy małe
placuszki na odrobinie oleju, dodane masło sprawia, że można też smażyć na
teflonowej patelni bez oleju. Podajemy
gorące z czym chcemy… lubię wersję z twarożkiem ale też z kozim serem układam
wtedy wysmażone placuszki na blasze, na każdym plasterek koziego sera I chwilę
roztapiam w gorącym piekarniku… Smacznego!
Galettes de courgettes
Pour un dîner léger...
Préparation 30 minutes
20 pièces environ
3 courgettes 300-350 g
1 gousse d'ail
2 oeufs
12 cl de lait
40 g de parmesan râpé
75 g de farine
60 g de beurre fondu
Pour servir:
1 fromage blanc, yaourt à la grecque, avec des herbes
2 fromages de chèvres à fondre sur les galettes au four chaud
3 tomates séchées à l'huile
autres sauces etc.,
Râpez les courgettes et entre vos mains elévez le surplus d'eau. Coupez finement l'ail et avec les oeufs, le lait, le fromage et le beurre assemblez le tout. A la fin ajoutez la farine et assaisonnez. faites cuire soit sur une poêle sèche car l'ajout du beurre le permet soit dans l'huile. Servez chaud avec la garniture de votre choix.
sel, poivre, huile pour cuisson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz