Taki prosty
codzienny przepis acz niepozbawiony aromatu i wyrazistego smaku.
Przygotowanie
około 40 minut
4 porcje
4 eskalopki
z indyka albo mięso z dwóch udek
Duży ząbek
czosnku
Cebula
2 pomidory
8 suszonych
moreli
Szklanka rosołu
drobiowego
Łyżeczka przyprawy
4 épices czyli mieszanki cynamon 40%, zmielone goździki, imbir, gałka
muszkatułowa – w równych częściach po 20%
Łyżka mąki
4 łyżki
oliwy
Sól, pieprz
Fakultatywnie:
jogurt grecki, świeża kolendra
Do podania
z : kasza kuskus, bulgur bądź zwykłe pocziwie purée ziemniaczane
Mięso z
indyka kroimy w kostkę, solimy lekko i opruszamy mąką. Podsmażamy na 2 łyżkach
oliwy – około 5 minut. Wyjmujemy. Na tej samej patelni na pozostałej oliwie
podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Posypujemy 4 épices. Pomidory obieramy
ze skórki i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy z powortem mięso
oraz pomidory, pokrojone na pół morele pokrywamy rosołem i dusimy pod
przykryciem około 20 minut. Podajemy gorące z kleksem greckiego jogurtu i kolendrą
bądź zwykłą zieloną pietruszką.
Dinde aux abricots
Préparation 40 min
4 portions
4 escalopes de dinde ou la viande des deux cuisses
1 grosse gousse d'ail
1 oignon
2 tomates
8 abrictos secs
1 verre de bouillon de volaille
sel, poivre
4 càs d'huile d'olive
1 càc de 4 épices1 càs de farine
éventuellement : yaourt grec, coriandre fraîche
Coupez la dinde en morceaux. Salez légerement et farinez puis faites revenir dans 2 càs d'huile 5 minutes. Réservez. Dans la même poêle et dans le reste d'huile faites revenir l'ail et l'oignon ciselés, soupoudrez de 4 épices. Ajoutez de nouveaux la viande, les tomates pêlées et coupées en dès, les abricots secs coupés en deux, le bouillon. Faites cuire sous couvercle 20 minutes. Servez avec le couscous, boulgour ou purée... avec du yaourt, de la coraindre ou du simple persil.
Prosty przepis na pyszny obiad :) Tak lubię!
OdpowiedzUsuńpolecam i pozdrawiam whiness!
OdpowiedzUsuń