środa, 17 października 2012

Indyk z suszonymi morelami, nieco orientalny// Dinde aux abricots séchés, un peu à l'oriental


 


Taki prosty codzienny przepis acz niepozbawiony aromatu i wyrazistego smaku.

 

Przygotowanie około 40 minut

 

4 porcje

 

4 eskalopki z indyka albo mięso z dwóch udek

Duży ząbek czosnku

Cebula

2 pomidory

8 suszonych moreli

Szklanka rosołu drobiowego

Łyżeczka przyprawy 4 épices czyli mieszanki cynamon 40%, zmielone goździki, imbir, gałka muszkatułowa – w równych częściach po 20%

Łyżka mąki

4 łyżki oliwy

Sól, pieprz

Fakultatywnie: jogurt grecki, świeża kolendra

 

Do podania z : kasza kuskus, bulgur bądź zwykłe pocziwie purée ziemniaczane

 

Mięso z indyka kroimy w kostkę, solimy lekko i opruszamy mąką. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy – około 5 minut. Wyjmujemy. Na tej samej patelni na pozostałej oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Posypujemy 4 épices. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy z powortem mięso oraz pomidory, pokrojone na pół morele pokrywamy rosołem i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Podajemy gorące z kleksem greckiego jogurtu i kolendrą bądź zwykłą zieloną pietruszką.
 
 
 
Dinde aux abricots
 
Préparation 40 min
4 portions
 
4 escalopes de dinde ou la viande des deux cuisses
1 grosse gousse d'ail
1 oignon
2 tomates
8 abrictos secs
1 verre de bouillon de volaille
sel, poivre
4 càs d'huile d'olive
1 càc de 4 épices
1 càs de farine

éventuellement : yaourt grec, coriandre fraîche

Coupez la dinde en morceaux. Salez légerement et farinez puis faites revenir dans 2 càs d'huile 5 minutes. Réservez. Dans la même poêle et dans le reste d'huile faites revenir l'ail et l'oignon ciselés, soupoudrez de 4 épices. Ajoutez de nouveaux la viande, les tomates pêlées et coupées en dès, les abricots secs coupés en deux, le bouillon. Faites cuire sous couvercle 20 minutes. Servez avec le couscous, boulgour ou purée... avec du yaourt, de la coraindre ou du simple persil.
 

2 komentarze: