Zrobiłam je
na całkiem już jesienny week-end. Bordeaux
tonęło w deszczu, szarości i ciepełku. Tak było bardzo ciepło i nadal jest
około 20°C
a czasem nawet ponad.
8 porcji
Przygotowanie
30 minut
Pieczenie
około 40 minut
Cukier waniliowy
Szczypta soli
3 jajka
Skórka drobno
starta z pół cytryny
2 łyżki
mleka
Ewentualnie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch:
5 dużych
jabłek
Odrobina masła
Garść rodzynek
Łyżka miodu
Masło
utrzeć mikserem i stopniowo dodawać cukry. Gdy masa jest gładka zacząć dodawać
po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem – jak ktoś lubi
proszek, oraz mleko. Dobrze całość utrzeć mikserem. Ciasto powinno mieć
konsystencjć gęstej, ciężko opadającej z łyżki masy/śmietany.
Ciasto
wylać do formy – u mnie duża tortownica, ma być dość płaskie około 2 cm grubości. Jabłka pokroić
na ćwiartki, naciąć na wierzchu i lekko dociskając ułożyć na cieście. Jabłka
posmarować masłem stopionym. Upiec. - 180°C
Rozgrzać w
rondelku miód z rodzynkami i gorącym posmarowć wierzch ciasta.
Pour célébrer l'automne...
8 portions
préparation 30 min
cuisson 40 min
125 de beurre
125 de sucre
1 sucre vanillé
3 oeufs
200 g de farine
écorce fine d'un demi citron
2 càs de lait
év: 1 càc de levure chimique
Mixez le beurre avec les sucre. Quand la pâte est lisse, ajoutez un par un des oeufs, puis citron, le lait et la farine. Elle doit avoir consistance semi-épaisse, tomber lourdement de la cuillère. Disposez la pâte dans un grand moule beurré, rond sur à peu près 2 cm d'épaisseur.
Epluchez 5 grosses pommes et coupez les en quartier. Coupez légerement leurs faces bombés. Placez-les sur la pâte en enfonçant légerment. Couvrez les pommes au pinceau avec peu de beurre fondu. Faites cuire à 180°C.
Chauffez à la fin 1 càs de miel avec une petite poignée de raisns. Disposez le tout sur le gâteau au pinceau.
Pyszne ciacho z jabłkami.
OdpowiedzUsuńbardzo proste, dosc szybkie i smaczne...
OdpowiedzUsuńnieziemskie, pyszne, delikatne i wilgotne ciasto! a na dodatek bardzo szybkie!! mniam <3
OdpowiedzUsuń