Nie o kolor tutaj chodzi a o owoc – granat, na który u nas
nastała teraz pełnia sezonu. Dość
subtelne i nieoczekiwane połączenie słodyczy granatu i ryby. Polecam !
3 porcje
30 minut
3 porcje
dorsza, ja wzięłam dos de cabillaud czyli jego grzbietową częś, bez ości
Czerwona
cebula
20 cl sok z
granatu – może być wyciśniętey jak z cytrusów z owocu badź z butelki
Ziarenka z granatu – 1 owoc
Do tego :
Swieży młody
szpinak
ryż
Cebulę
drobno posiekać, zalać na patelni sokiem i gotować około kwadransa, powinno
zostać jakieś 3 łyżki płynu. Do tego sosu włożyć surową rybę, doprawić solą i pieprzem.
Gotować 4 minuty, dodać ziarenka z owocu granatu i stopniowo dodawać masło. Uwaga
całość operacji nie może trwać dłużej niż 7 minut gdyż ryba będzie zbyt
rozgotowana. Podawać na liściach szpinaku podduszonych 3 minuty na maśle i z
ryżem.
Dos de cabillaud au beurre de grenade
Un assemblage insolite des saveurs... le sucré de la grenade avec le poisson...
Préparation 30 min
3 portions
3 morceaux de dos de cabillaud
1 oignon rouge
20 cl de jus de grenade frais ou de la bouteille
1 grenade
60 g de beurre
sel, poivre
Pour servir du riz et des pousses d'épinards frais sautées 3 min dans le beurre
Ciselez finement l'oignon. Dans une grande poêle versez le jus de la grenade puis ajoutez l'oignon et faites cuire 15 minutes. Il doit rester 3 càs de jus. Placez le poisson dans ce jus et cuisez 4 minutes en assaisonnant. Ajoutez les graines du fruit et petit à petit le beurre. Attention la cuisson au total ne doit pas être plus long que 7 min environ pour que le poisson soit cuit à point. Servez ensemble.
Recette/przepis CVF XI 2012
Mmm, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńkurcze to musi smakować idealnie! następnym razem koniecznie spróbuję! super pomysł połącznia tych smaków
OdpowiedzUsuńfaktycznie nietypowe, ale takie połączenia najbardziej lubię. Niezwykle ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, ze na początku tylko myślałam o tym daniu a ze akurat innej ryby na sobotę nie kupiłam tylko dorsza i granaty to stwierdziłem, ze spróbuje. Nam bardzo smakowalo bo jest to bardzo delikatne a takie Dania lubimy. Polecam więc.
OdpowiedzUsuń