Takie rozgrzewające danie na jesienny obiad czy kolację. Dość
szybkie w przygotowaniu gdyż młoda, jesienna fasola gotuje się tylko 30 minut i
nie wymaga moczenia.
4 porcje
Przygotowanie około 1 h wraz z zapiekaniem
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
1 duży ładny pomidor
1 cebula
Rosół drobiowy w kostce, z mrożonek… około 0,5 l
Kiełbasa surowa – 500 g
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
Na oliwie, w dużym garnku podsmażamy posiekaną cebulę,
marchewkę pokrojoną w plastry, seler oraz pokrojony w ósemkę pomidor. Smażymy
całość około 5 minut. Następnie wrzucamy fasolę pokrywamy całość rosołem i
gotujemy około 30 minut. Na 5-10 minut przed końcem wkładamy do garnka
kiełbasę. Po tym czasie przekładamy całe danie do naczynia do zapiekania,
posypujemy bułką tarta i zapiekamy około 20 minut. Podajemy gorące !
C'est un plat d'automne, servi chaud à midi ou le soir plaira à toute la famille. Les cocos d'automne ne nécessitent pas de cuisson long, 30 minutes suffisent.
4 portions
Préparation et cuisson 1 h
1 kg de cocos, 400-500 g d'écossés
1 carotte
1 tomate
1 oignon
1 branche de céleri
Bouillon de poule surgelé ou en cube - 0,5 l
saucisse de Toulouse ou une autre mais crue... 500 g environ
2 càs de chapelure
2 càs d'huile
Faites revenir sur l'huile d'olive: l'oignon ciselé, carotte et céleri coupés en tranches, tomate en huit - 5 minutes. Ajoutez ensuite les cocos puis couvrez le tout avec le bouillon. Faites cuire 30 minutes. 5-10 minutes avant la fin ajoutez la saucisse dans la cocotte de cocos. Ensuite transvasez le tout dans un plat allant au four. Soupoudrez avec la chapelure et faites gratiner à 180°C, 20 minutes environ. Servez bien chaud.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz