czwartek, 11 października 2012

Pieczona kiełbaska w jesiennej fasoli// Saucisse de Toulouse, cocos de Paimpol gratinés


 

 

Takie rozgrzewające danie na jesienny obiad czy kolację. Dość szybkie w przygotowaniu gdyż młoda, jesienna fasola gotuje się tylko 30 minut i nie wymaga moczenia.

 

4 porcje

 

Przygotowanie około 1 h wraz z zapiekaniem

 

1 kg młodej fasoli w strąkach – po wyłuskaniu pozostaje 400-500 g

1 marchewka

1 gałązka selera naciowego

1 duży ładny pomidor

1 cebula

Rosół drobiowy w kostce, z mrożonek… około 0,5 l

Kiełbasa surowa – 500 g

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki oliwy

 

Na oliwie, w dużym garnku podsmażamy posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w plastry, seler oraz pokrojony w ósemkę pomidor. Smażymy całość około 5 minut. Następnie wrzucamy fasolę pokrywamy całość rosołem i gotujemy około 30 minut. Na 5-10 minut przed końcem wkładamy do garnka kiełbasę. Po tym czasie przekładamy całe danie do naczynia do zapiekania, posypujemy bułką tarta i zapiekamy około 20 minut. Podajemy gorące !
 
 


C'est un plat d'automne, servi chaud à midi ou le soir plaira à toute la famille. Les cocos d'automne ne nécessitent pas de cuisson long, 30 minutes suffisent.

4 portions
Préparation et cuisson 1 h

1 kg de cocos, 400-500 g  d'écossés
1 carotte
1 tomate
1 oignon
1 branche de céleri
Bouillon de poule surgelé ou en cube - 0,5 l
saucisse de Toulouse ou une autre mais crue... 500 g environ
2 càs de chapelure
2 càs d'huile

Faites revenir sur l'huile d'olive: l'oignon ciselé, carotte  et céleri coupés en tranches, tomate en huit - 5 minutes. Ajoutez ensuite les cocos puis couvrez le tout avec le bouillon. Faites cuire 30 minutes. 5-10 minutes avant la fin ajoutez la saucisse dans la cocotte de cocos. Ensuite transvasez le tout dans un plat allant au four. Soupoudrez avec la chapelure et faites gratiner à 180°C, 20 minutes environ.  Servez bien chaud.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz