piątek, 5 października 2012

Spaghetti po sycylijsku// Spaghetti à la sicilienne


 

 

Czyli makaron nieco inaczej, na jeden z tych tysiąca sposobów, których we włoskiej kuchni nie brakuje !

 

4 porcje

30-40 minut

 

400 g spaghetti

Garść orzeszków pini

3 kromki chleba najlepiej ciabbata ale ja nie miałama i wzięłam nasz francuski biały chleb tyle, że bez skórki

2 bakłażany

Sok z pół cytryny

10 lyżek oliwy z oliwek

2-3 sardele z puszki, z oliwy

Bazylia, zielona pietruszka, tymianek

Sól

 

Najpierw na suchej patelni grylujemy orzeszki pini. Odkładamy. Na tę samą patelnię wlewamy 3 lyzki oliwy i podsmażamy pokrojony w kostkę chleb na złocisto. Odkładamy. I na tej samej patelni na 5-6 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojonego w kostkę bakłażana, soląc go. Czas smażenia około 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron.

Na koniec do bakłażana dodajemy rozgniecione widelcem sardele, sok z cytryny, chleb i orzeszki pini oraz zioła, według uznania. Całość mieszamy w misie… dolewając resztę oliwy.

Podajemy z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.


Une des milliers de recettes existant dans la cuisine italienne!

4 portions
30-40 minutes de préparation

400 g de spaghetti
2 aubergines
une poignée des pignions de pin
3 tranches de pain ciabbata ou du pain blanc, coupés en petits dès
10 cà s d'huile d'olive
2-3 anchois à l'huile
jus d'un demi citron
sel
basilic, persil, thym frais

Faites griller les pignions dans une poêle sèche quelques instants. Puis dans la même poêle faites griller le pain dans les 3 càs d'huile. Réservez. Coupez les aubergines en dès et faites les confrire dans 5-6 càs d'huile en les assaisonnant de sel, 10 minutes environ. En même temps faites cuire les pâtes.
A la fin ajoutez ajoutez aux aubergines les anchois écrasés avec une fourchette, jus de citron, pignions et pain, puis les herbes de votre choix. Servez ensemble avec le reste de l'huile.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz