wtorek, 23 października 2012

Pieczeń wołowa z pesto i z szynką parmeńską// Rôti de boeuf au pesto et jambon de Parme


 
 

Bardzo aromatyczna…

 

1 kg pieczeni wołowej (rosbif, tendre de tranche etc.,)

4-5 łyżek domowego bądź kupnego ze słoika pesto

Kilka cieniutkich plastrów surowej szynki u mnie parmeńska ale może też być inna

 

Jeśli pieczeń już jest obwiązana nicią należy tę nić zdjąć. Całe mięso posmarowć pesto. Obłożyć plastramy szynki i obwiązać nicią. Pozostawić w lodówce na kilka godzin by się smaki przeszły. Tego mięsa nie należy solic… gdyż pesto jest już zazwyczaj słone a poza tym sól spowoduje stwardnienie włókień. Wkładamy je di gorącego piekarnika 200°C na 30 minut. Mięso w środku musi być jeszcze różowe, krwiste. Zawijamy natychmiast w dwie warstwy foli aluminiowej I odstawiamy na 10 minut to pozwala na to by soki przeszły przez wszystkie włókna, sprawia, że mięso jest soczyste i mięciutkie.  Kroimy na cienkie plastry.
 
przed pieczeniem//avant la cuisson




Rôti de boeuf au pesto


aromatique...

1 kg de rôti
4-5 càs de pesto maison ou du bocal
quelques tranches fines de jambon de Parme


Badigonnez la viande avec le pesto de tous les côtés. Entourez-le de jambon et ficelez. Réservez quelques heures au frais pour que les goûts se mélangent. Attention ne salez pas! Faites cuire 30 minutes dans un four très chaud à 200°C. Puis enveloppez de deux couches du papier alu et laissez reposer 10 minutes. Le jus va traverser toutes les couches et la viandes sera tendre.
Coupez en tranches fines.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz