Bardzo aromatyczna…
4-5 łyżek domowego bądź kupnego ze słoika pesto
Kilka cieniutkich plastrów surowej szynki u mnie parmeńska
ale może też być inna
Jeśli pieczeń już jest obwiązana nicią należy tę nić zdjąć.
Całe mięso posmarowć pesto. Obłożyć plastramy szynki i obwiązać nicią. Pozostawić w lodówce na kilka godzin
by się smaki przeszły. Tego mięsa nie należy solic… gdyż pesto jest już
zazwyczaj słone a poza tym sól spowoduje stwardnienie włókień. Wkładamy je di
gorącego piekarnika 200°C
na 30 minut. Mięso w środku musi być jeszcze różowe, krwiste. Zawijamy
natychmiast w dwie warstwy foli aluminiowej I odstawiamy na 10 minut to pozwala
na to by soki przeszły przez wszystkie włókna, sprawia, że mięso jest soczyste i
mięciutkie. Kroimy na cienkie plastry.
Rôti de boeuf au pesto
aromatique...
1 kg de rôti
4-5 càs de pesto maison ou du bocal
quelques tranches fines de jambon de Parme
Badigonnez la viande avec le pesto de tous les côtés. Entourez-le de jambon et ficelez. Réservez quelques heures au frais pour que les goûts se mélangent. Attention ne salez pas! Faites cuire 30 minutes dans un four très chaud à 200°C. Puis enveloppez de deux couches du papier alu et laissez reposer 10 minutes. Le jus va traverser toutes les couches et la viandes sera tendre.
Coupez en tranches fines.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz