wtorek, 30 października 2012

Sezon na zupy - kapusta i biała fasola// Soupe au chou et haricots blancs


 

 

Dość nietypowe połączenie. Przepis zaczerpnięty z Twojego Stylu, numer z września 2012. Tam wygląda ładniej bo zdjęcie zrobione było przy lepszym świetle, u mnie wieczorem, gdy noc za oknem… więc hm… ale zupa jest bardzo dobra !

 

4 porcje

 

Pół główki włoskiej kapusty

250 g białej fasoli – albo tej zimowej, którą należy namoczyć i dwie godziny gotować… jak dla mnie odpada, albo tej wczesno jesiennej, której wystarczy 30 minut gotowania jak cocos de Paimpol i to był mój wybór albo po prostu fasoli z puszki.

Cebula

Ząbek czosnku

Litr rosołu z kury – może być z kostki

Masło

Starty parmezan

Grzanki

Gałązka zielonej pietruszki, tymianku i listek laurowy

 

Siekamy cebulę, na drobno kroimy kapustę. Białą fasolę gotujemy osobno z aromatami w oslonym wrzątku, do miękkości, gdy bierzemy tą  z  puszki dodajemy ją tylko pod koniec gotowania zupy. Cebulę podsmażamy na maśle, wrzucamy kapustę chwilę dusimy, następnie całość pokrywamy bulionem, wrzucamy aromaty. Gotujemy około 30 minut aż kapusta będzie miekka. Dodajemy fasolę, rozgnieciony ząbek czosnku. Podajemy gorące z grzankami i parmezanem… uwaga znakomicie komponuje się tutaj też szałwia, świeże listki podsmażamy chwilę na maśle i podajemy z zupą.


Soupe au chou

La photo n'est pas très réussie mais quand je sers ma soupe le soir et la nuit règne derrière la fenêtre... je n'ai pas assez de lumière... mais la soupe est très bonne!

4 portions
un demi chou frisé
1 oignon
1 grosse gousse d'ail
250 g d'harictos blanc - soit des cocos, cuits en 30 minutes, c'était mon choix, soit de la boîte soit le vrai haricot trempés et cuits pendant 2 h...
parmesan râpé
toasts
des branches: persil, thym, feuille de laurier.
1 l de bouillon de poule
beurre

Coupez en dès l'oignon et en petits morceaux le chou. Faites les revenir dans du beurre quelques instant. Couvrez du bouillon et ajoutez les arômates. Faites cuire 30 min environ jusqu'à ce que le chou soit tendre. Faites cuire les cocos avec les aromates, à part, 30 min égalemment. A la fin ajoutez la gousse d'ail écrasée et l'haricots cuits. Servez avec du parmesan et des toasts.

Cette soupe se marie aussi très bien avec les feuilles de sauge, légerement frites dans du beurre...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz