Dość nietypowe połączenie. Przepis zaczerpnięty z Twojego
Stylu, numer z września 2012. Tam wygląda ładniej bo zdjęcie zrobione było przy
lepszym świetle, u mnie wieczorem, gdy noc za oknem… więc hm… ale zupa jest
bardzo dobra !
4 porcje
Pół główki włoskiej kapusty
Cebula
Ząbek czosnku
Litr rosołu z kury – może być z kostki
Masło
Starty parmezan
Grzanki
Gałązka zielonej pietruszki, tymianku i listek laurowy
Siekamy cebulę, na drobno kroimy kapustę. Białą fasolę
gotujemy osobno z aromatami w oslonym wrzątku, do miękkości, gdy bierzemy
tą z
puszki dodajemy ją tylko pod koniec gotowania zupy. Cebulę podsmażamy na
maśle, wrzucamy kapustę chwilę dusimy, następnie całość pokrywamy bulionem, wrzucamy
aromaty. Gotujemy około 30 minut aż kapusta będzie miekka. Dodajemy fasolę,
rozgnieciony ząbek czosnku. Podajemy gorące z grzankami i parmezanem… uwaga
znakomicie komponuje się tutaj też szałwia, świeże listki podsmażamy chwilę na
maśle i podajemy z zupą.
Soupe au chou
La photo n'est pas très réussie mais quand je sers ma soupe le soir et la nuit règne derrière la fenêtre... je n'ai pas assez de lumière... mais la soupe est très bonne!
4 portions
un demi chou frisé
1 oignon
1 grosse gousse d'ail
250 g d'harictos blanc - soit des cocos, cuits en 30 minutes, c'était mon choix, soit de la boîte soit le vrai haricot trempés et cuits pendant 2 h...
parmesan râpé
toasts
des branches: persil, thym, feuille de laurier.
1 l de bouillon de poule
beurre
Coupez en dès l'oignon et en petits morceaux le chou. Faites les revenir dans du beurre quelques instant. Couvrez du bouillon et ajoutez les arômates. Faites cuire 30 min environ jusqu'à ce que le chou soit tendre. Faites cuire les cocos avec les aromates, à part, 30 min égalemment. A la fin ajoutez la gousse d'ail écrasée et l'haricots cuits. Servez avec du parmesan et des toasts.
Cette soupe se marie aussi très bien avec les feuilles de sauge, légerement frites dans du beurre...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz