Znalazlam kilka tygodni temu ten przepis na wolowine. Pomyslalam sobie od razu, ze bedzie jak znalazl na grudniowy obiad. I dzis ja wlasnie zrobilam, pyszna, pachnaca w calym domu... zrobie z pewnoscia jeszcze raz pomiedzy Swietami, gdyz bardzo wszystkim smakuje.
6 porcji
12h marynata
2,5 h przygotowanie i duszenie
1,2 kg dobrej wolowiny pocietej na dosc spore kawalki
0,5 l mocnego, czerwonego wina
sok i skorka starta z jednej pomaranczy
2 laski cynamonu
2 gwiazdki anyzku
10 ziaren czarnego badz zielonego pieprzu
1 lyzeczka mielonego imbiru
Wolowine wlozyc do miski, dodac wszytskie przyprawy, polac winem. Miske pokryc folia spozywcza i odstawic na 12H do lodowki, najlepiej na cala noc.
Nastepnego dnia:
Podsmazyc 2 posiekane cebule na oliwie. Wyjac je z garnka i do tego samego garnka wlozyc odsaczone mieso - zachowac marynate - podsmazyc na ostrym ogniu z kazdej strony. Posypac mieso 2 lyzkami maki i smazyc chwile dalej. Wlac marynate oraz 30 cl wywaru cielecego - ja wzielam ten z proszku. Przykryc i gotowac 1h30 minut.
Nastepnie dodac 500 g obranych i pokrojonych marchewek, dusic dalsze 40 minut. Osobno, najlepeij na parze ugotowac 3 biale czesc pora, doprawic sola i pieprzem.
Przed samym koncem gotowania do sosu wlozyc 10 g gorzkiej czekolady by uzyskal on jeszcze bardziej kremowa konsystencje.
Podawac... z gwiazdkami z polenty - wersja dosc swiateczna i ekspresowa w wykonaniu, badz z kasza czy ryzem.
Przepis z CVF 11/2011
To danie w swym smaku, zapachu skojarzylo mi sie od razu ze swietami i ich przyprawami. W moim rodzinnym domu, a 25 grudnia, na obiad zawsze pieklo sie indyka badz nogi od indyka z jablkami i z zurawina.. i tak jak znam dobrze Wigilijna tradycje i jej potrawy tak z ciekawoscia chcialam sie zapytac jakie sa w waszych domach swiateczno-obiadowe tradycje na Boze Narodzenie? Czy tez jest to indyk czy moze jakies inne miesa specjalnie, swiatecznie przygotowywane i z czym
podawane?
Boeuf aux épices et à l'orange
Recette de fête! Onctueuse, aromathique, magnifique!
6 portions
12 h marinade
2h30 cuisson
1,2 kg de boeuf coupé en morceaux comme pour le bourguignon
1 orange - jus et écorce
0,5 l de vin rouge corsé
2 bâtons de cannelle
2 étoiles de badiane
10 grains de poivres noir ou vert
1 cà c de gingembre
Ajoutez les épices puis le vin à la viande. Gardez le tout au frais 12 h, couvert d'un film alimentaire.
Le lendemain:
Faites revenir 2 oignons émincés dans l'huile d'olive, dans une cocotte. Otez-les. Mettez à la place la viande et faites la saisir quelques instants. Soupoudrez-la de 2 cà s de farine, poursuivez la cuisson 2-3 minutes. Ensuite ajoutez la marinade, 30 cl de fond de veau. Laissez cuire 1h30. Après ce temps ajoutez 500 g de carottes coupées en tronçons. Faites cuire encore 1 h.
Séparement, à la vapeur cuisez 3 blancs de poireaux coupés en tronçons. Juste avant la fin de la cuisson de la sauce vous pouvez ajoutez 2 carrés de chocolat noir pour l'onctuosité de la sauce. Servez ensemble avec... les étoiles de polenta, ou kasha ou riz...
Recette de CVF 11/2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz