czwartek, 22 grudnia 2011

Tradycyjny makowiec

Mniej rowny, lekko wulkaniczny, ale pyszny! I po sprobowaniu dwoch stwierdzam, ze bede dalej robic tradycyjny, polski, drozdzowy makowiec, boc to najsmaczniejszy na swiecie jest!








Tak wiec...




250 g maki




20 g drozdzy




60 g cukru plus 1 lyzeczka




1 jajko i 1 zoltko




cukier waniliowy




30 g masla




Z tego robimy tradycyjne ciasto drozdzowe. Pozostawiamy do urosniecia. Nastepnie walkujemy, pokrywamy rozbeltanym bialkiem powierzchnie ciasta, wkladamy 400-500 g masy makowej jak w poprzednim przepisie. Zwijamy w rulon. Smarujemy zoltkiem z mlekiem. Pozostawiamy w formie do ponownego wyrosniecia. I pieczemy 50 minut w 170°C. Najlepszy jest swiezy... ale w foli aluminiowej zachowuje swiezosc 3-4 dni. Reszte zamrazam na okres poswiateczny, na Sylwestra i Nowy Rok.





Smakowitych Swiat!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz