poniedziałek, 12 grudnia 2011

Makrele pod piernikowym crumble, krem z zielonej soczewicy // Maquereaux au pain d'épice, crème de lentilles vertes

Cudny przepis, ktory wlasnie skonsumowalismy, obiadowa pora... Autorem jest Sonia Ezgoulian, dziennikarka, restauratorka w Lyon, autorka wielu ksiazek kulinarnych, ktora swe armenskie korzenie pokazuje w autorskiej kuchni. Ten przepis to polaczenie niezwyklych smakow: swieza, pieczona makrela o dosc zwartym miesie, slodki crumble pachnacy miodem i krem z soczewicy przyprawiony bialym winem.

Polecam gdyz to niebianski smak...

Tyle makreli ile osob u nas 2

2 zabki czosnku ze skorka

kilak galazek tymianku



Crumble

100 g piernika, ja wzielam moje pierniczki tyle, ze bez lukru

30 g masla

Zmiksowac piernik z maslem, wylozyc na pergaminie i schlodzic w lodowce. Nastepnie podpiec na tym samym papierze w 210°C, 10 minut. Pokruszyc.

Na krem:

Szklanka zielonej soczewicy

20 g masla

szalotka

kilka lyzek bialego, kuchennego wina

okolo 3/4 l rosolu moze byc z kostki

kilka listkow kolendry

smietana

Szalotke podmsazyc na masle, dodac soczewice, polac calosc winem, tak by soczewica byla przykryta, odparowac 2/3 plynu. Pokryc teraz rosolem i gotowac okolo 30 minut pod przykryciem, ewentualnie dolac rosolu, doprawic kolendra. Zmikoswac na krem, przelac przez "chinois" czyli rodzaj sita albo przez zwykle sito. Udekorowac smietanka.

Makrele posolic i doprawic pieprzem. W naczyniu do zapiekania ulozyc makrele skorka do gory, polac oliwa, polozyc obok rozgniecione reka zabki czosnku ze skorka, galazki tymianku. Zapiec 10 minut w 180°C.

Podawac posypane piernikowym crumble z kremem z soczewicy obok.
Przepis z Saveurs 12/2011

Maquereaux au pain d'épices, crème de lentilles vertes

Une recette magnifique! Son auteur Sonia Ezgulian est connu grâce à son travail de journaliste, restauratrice et auteure de nombreux ouvrages culinaires. Cette recette assemble des goûts inédits de maquereaux avec sa chair ferme, de pain d'épice sucré et de crème épicée au vin blanc et la coriandre.
Pour 2 personnes

Crème:
1 verre de lentilles verte
1 échalote
20 g de beurre
quelques càs de vin blanc pour couvrir les lentilles
3/4 de l de bouillon de poule
coriandre
crème
Faites revenir l'échalote ciselée dans le beurre, ajoutez les lentilles, couvrez du vin. Laissez réduire le liquide de 2/3. Couvrez ensuite avec le bouillon. Laissez cuire à peu près 30 minutes. Mixez finement, passez par le chinois. Décorez de la crème.

Crumble
100 g de pain d'épices, j'ai pris mes pains d'épices sans glaçage
30 de beurre
Mixez ensemble, étalez sur du papier sulfurisé. Mettez au frigo. Puis faites cuire sur le même papier à 210°C, 10 minutes. Emiettez.

Poisson:
2 maquereaux frais
huile d'olive
2 gousses d'ail en chemise
brins de thym
sel, poivre
Assaisonnez le poisson. Placez-le la peau ver le haut. Mettez de l'huile d'olive, gousses écrasées avec la paume de votre main, ajoutez du thym. Faites cuire 10 minutes à 180°C.

Servez l'ensemble... c'est un délice!
Recette de Saveurs 12/2011

2 komentarze:

  1. Pyszne!
    Zapisuję do wykonania.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujące połączenie! Składniki mi mówią, że by mi to bardzo smakowało...

    OdpowiedzUsuń