niedziela, 11 grudnia 2011

Florentins

To drobne ciasteczka-deser, ktory zostaly stworzone przez jedengo z kucharzy Ludwika XIV by uhonorowac przyjecie rodziny Médicis w Luwrze. Wersal byl w budowie w tym czasie. Robi sie je szybko i prosto, maja wiele wersji. Oto moj przepis:

na okolo 20 kwadratow
100 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
50 g kandyzowanych wisni i czeresni
50 g orzechow laskowych
50 g migdalow
15 cl kremowki
50 g miodu
100 g cukru
60 g maki

Kremowke, miod i cukier roztopic w rondelku na wolnym ogniu. Dodac nastepnie posiekane bakalie i na koniec make. Wylozyc mase na blache pokryta pergaminem, dosc cienko i piec 8 minut w 180°C.

Nastepnie, gdy ostygnie pokroic na kwadraty i ozdobic czekolada.


Florentins

Ces petits gâteaux-desserts ont été crées par un des cusinier de Louis XIV qui voulait ainsi honorer la venur de la famille Médicis au Louvre... Versaille était encore en construction. Ils sont simples et savoureux. Ils existent en plusieurs variantes voici la mienne...

Pour une 20-taine de pièces

100 g d'écorce d'oranges
50 g de cerises confites
50 g de noisettes
50 g d'amandes
15 cl de crème liquide
50 g de miel
100 g de sucre
60 g de farine 
Faites fondre la crème, le miel et le sucre dans une casserole. Mélangez les fruits confits et les noisettes-amandes coupés très finement. Assemblez avec le liquide. A la fin ajoutez la farine tamisée. Faites cuire la pâte étalée finement sur du papier sulfurisé 8 minutes à 180°C. Découpez et décorez avec le chocolat.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam florentynki! Jedne z moich ulubionych słodkości!
    pozdrawiam!

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  2. moje tez jedne z ulubionych... nie wspominajac o mezu, ktory juz prawie wszystkie zjadl musze druga ture piec!

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