sobota, 17 grudnia 2011

Galaz wigilijna, czasem zwana kloda.../// Bûche de Noël aux marrons de Pierre Hermé

Galaz wigilijna, niegdys spory kawalek drewna, ktory mial konsumowac sie na palenisku cala noc... dzis ciasto, zazwyczaj biszkoptowa rolada nadziana czekoladowym, kawowym, owocowym itd... kremem. Przepis i zdjecie, ktore dzisiaj zamieszczam byly zrobione w zeszlym roku. W tym roku nie wybralysmy jeszcze z tesciowa jaka ta galaz ma byc. Ta na zdjeciu byla pyszna. Ale robilam juz tez galezie z kremem z cytrusow i ze swiezymi kwiatami jasminu, galezie z mandarynkami czy z owocami liczi i z rozanym syropem... Pomyslow nie brakuje, inspiracji tez nie. Tyle, ze galaz trzeba zrobic 24 grudnia rano by byla pyszna i swieza. Tak wiec mamy jeszcze kilka dni do namyslu a oto inspiracjia z ubieglego roku od  cukiernika Pierre Hermé.

Galaz z kasztanami i z whisky

6 osob

Wykonanie, dosc trudne, 1h15

Chlodzenie 2 h minimum

Ciasto

9 zoltek ubic trzepaczka dodac 130 g cukru

40 g maki tortowej i 40 g maki z kasztanow ( mozna uzyc 80 g maki tortowej) przesiac przez sito

5 bialek ubic na sztywna piane dodac na koniec



Wymieszac delikatnie zoltka z piana, dodac przesiana make. Upiec biszkopt na duzej blaszce minimum 40 na 35 cm... ciasto ma miec grubosc okolo 1,5 cm, piec na pergaminie w 230°C okolo 10 minut.

Ciasto wyjac wylozyc i zwinac w wilgotna sciereczke. Sciereczke zwijamy wraz z ciastem jest to gwarancja tego, ze caisto sie nie polamie. Zostawic do ostygniecia.

Syrop

zagotowac 10 cl wody, dodac70 g cukru i 10 cl whisky.

Odstawic. Tym syropem nasaczamy ciasto jak wystygnie.

Krem kasztanowy

20 cl smietanki 30% ubic na bita smietane i zachowac w chlodnym miejscu.

1 platek zelatyny 20 g namoczyc w zimnej wodzie

W misce zmiksowac 120 g purée z kasztanow i 140 g kremu z kasztanow, we Francji jes to latwo dostepne, w Polsce mozna uzyc tylko kremu z kasztanow z puszki, dostepny w Almie;

W lyzce smietany na ogniu rozpuscic zelatyne odsaczona z zimnej wody. Dodac ja do bitej smetany, nastepnie calosc polaczyc z kremem kasztanowym.

Laczenie

Ciasto rozwinac delikatnie, nasaczyc syropem z whisky. Nastepnie ulozyc na ciescie kawaleczki kasztanow z cukru tzw: marrons glacés, ale to nie jest konieczne; marrons glacés mozna zrobic samemu w domu choc jest to dosc delikatne przedsiewziecie, ja w tym roku niestety nie zdaze choc chcialabym;... posmarowac kremem 3/4 kremu, reszte odlozyc do dekoracji. Na tym kremie ulozyc 140 g czarnej porzeczki z kompotu, z syropu badz z mrozonek ale odsaczona i rozmrozona ma sie rozumiec. Calosc zwinac w rolade. Wstawic na 2 h do chlodzenia. Nastepnie udekorowac reszta kremu, posypac kako i udekorowac czym kto lubi...

Pyszna... smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz