Galaz wigilijna, niegdys spory kawalek drewna, ktory mial konsumowac sie na palenisku cala noc... dzis ciasto, zazwyczaj biszkoptowa rolada nadziana czekoladowym, kawowym, owocowym itd... kremem. Przepis i zdjecie, ktore dzisiaj zamieszczam byly zrobione w zeszlym roku. W tym roku nie wybralysmy jeszcze z tesciowa jaka ta galaz ma byc. Ta na zdjeciu byla pyszna. Ale robilam juz tez galezie z kremem z cytrusow i ze swiezymi kwiatami jasminu, galezie z mandarynkami czy z owocami liczi i z rozanym syropem... Pomyslow nie brakuje, inspiracji tez nie. Tyle, ze galaz trzeba zrobic 24 grudnia rano by byla pyszna i swieza. Tak wiec mamy jeszcze kilka dni do namyslu a oto inspiracjia z ubieglego roku od cukiernika Pierre Hermé.
Galaz z kasztanami i z whisky
6 osob
Wykonanie, dosc trudne, 1h15
Chlodzenie 2 h minimum
Ciasto
9 zoltek ubic trzepaczka dodac 130 g cukru
40 g maki tortowej i 40 g maki z kasztanow ( mozna uzyc 80 g maki tortowej) przesiac przez sito
5 bialek ubic na sztywna piane dodac na koniec
Wymieszac delikatnie zoltka z piana, dodac przesiana make. Upiec biszkopt na duzej blaszce minimum 40 na 35 cm... ciasto ma miec grubosc okolo 1,5 cm, piec na pergaminie w 230°C okolo 10 minut.
Ciasto wyjac wylozyc i zwinac w wilgotna sciereczke. Sciereczke zwijamy wraz z ciastem jest to gwarancja tego, ze caisto sie nie polamie. Zostawic do ostygniecia.
Syrop
zagotowac 10 cl wody, dodac70 g cukru i 10 cl whisky.
Odstawic. Tym syropem nasaczamy ciasto jak wystygnie.
Krem kasztanowy
20 cl smietanki 30% ubic na bita smietane i zachowac w chlodnym miejscu.
1 platek zelatyny 20 g namoczyc w zimnej wodzie
W misce zmiksowac 120 g purée z kasztanow i 140 g kremu z kasztanow, we Francji jes to latwo dostepne, w Polsce mozna uzyc tylko kremu z kasztanow z puszki, dostepny w Almie;
W lyzce smietany na ogniu rozpuscic zelatyne odsaczona z zimnej wody. Dodac ja do bitej smetany, nastepnie calosc polaczyc z kremem kasztanowym.
Laczenie
Ciasto rozwinac delikatnie, nasaczyc syropem z whisky. Nastepnie ulozyc na ciescie kawaleczki kasztanow z cukru tzw: marrons glacés, ale to nie jest konieczne; marrons glacés mozna zrobic samemu w domu choc jest to dosc delikatne przedsiewziecie, ja w tym roku niestety nie zdaze choc chcialabym;... posmarowac kremem 3/4 kremu, reszte odlozyc do dekoracji. Na tym kremie ulozyc 140 g czarnej porzeczki z kompotu, z syropu badz z mrozonek ale odsaczona i rozmrozona ma sie rozumiec. Calosc zwinac w rolade. Wstawic na 2 h do chlodzenia. Nastepnie udekorowac reszta kremu, posypac kako i udekorowac czym kto lubi...
Pyszna... smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz