Przepis pochodzi z tej ksiazki, jednej z moich ulubionych gdy o przepisy na ciasta chodzi. Ladurée, jedna z najbardziej znanych na swiecie cukierni zostala zalozona w 1862 roku w Paryzu, tuz przy kosciele Madelaine, na ulicy Royale czyli Krolewskiej. Dzis dom Ladurée ma trzy ciastkarnie w Paryzu. Znany jest glownie ze swoich Macarons.
Autorem przepisu jest szef Philippe Andrieu. Jesli chcecie by wasz dom napelnil sie zapachem pomaranczy to zachecam to skorzystania z tego dosc prostego przepisu.
8 porcji
Czas przygotowania 1h30
Czas pieczenia 45 minut
Plastry pomaranczy:
1 pomarancza, eko badz ta, ktora nie byla niczym chemicznym posypywana po zbiorze.
20 cl wody
100 g cukru
Pomarancze kroimy na plastry okolo 2 mm. Zagotowujemy syrop z wody i z cukru. Wkladamy delikatnie plastry i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
Ciasto:
225 g masla
175 g maki
3 jajka
Sok i skorka z 3 pomaranczy
225 cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
Maslo roztapiamy nieco na parze badz w mikrofali by uzyskac konsystencje pomady. Cukier mieszamy ze starta skorka z 3 pomaranczy. Wyciskamy w nich nastepnie sok. Z miekkim maslem laczymy cukier ze skorkami pomaranczy. Nastepnie dodajemy po jednym jajku, przesiana make, proszek i na koniec sok pomaranczowy. Mieszamy dokladnie po kazdym dodanym skladniku.
Pieczemy 45 minut w trotownicy 24 cm, w 180°C, na pergaminie.
Syrop pomaranczowy:
Gdy ciasto sie piecze przyrzadzamy syrop z 90 g cukru i 20 cl swiezego soku z pomaranczy. Gotujemy na wolnym ogniu.
Gorace ciasto przekladamy na kratke umieszczona nad duzym naczyniem. Polewamy wolniutko gorace ciasto goracym syropem. Powtarzamy operacje 2 razy, zlewajac syrop, ktory sciekl w ciasta. Pozostawiamy do ostygniecia.
Nastepnie calosc pokrywamy 4 lyzkami goracej konfitury poaranczowej, przetartej prze sito. Ukladamy na wierzchu plastry pomaranczy z syropu, dekorujemy ewentulanie pomaranczowa skorka.
Podajemy z dobra Bozonarodzeniowa herbata.
Swietna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie: www.zkartoflanegopola.blox.pl
ella
dziekuje!
OdpowiedzUsuńchcialam skomentowac cos u ciebie ale nie udaje mi sie, twoja strona mowi "musisz sie zalogowac" albo zalozyc konto... z technika u mnie na bakier...
OdpowiedzUsuńKochana.
OdpowiedzUsuńNie przyjmuje anonimow, musialbys zalozyc konto na bloxie... Ale fajnie ze zagldasz, wystarczy, ze wiem.
ella