sobota, 3 grudnia 2011

Ciasto pomaranczowe od Ladurée// Gâteau à l'orange de Ladurée

Przepis pochodzi z tej ksiazki, jednej z moich ulubionych gdy o przepisy na ciasta chodzi. Ladurée, jedna z najbardziej znanych na swiecie cukierni zostala zalozona w 1862 roku w Paryzu, tuz przy kosciele Madelaine, na ulicy Royale czyli Krolewskiej. Dzis dom Ladurée ma trzy ciastkarnie w Paryzu. Znany jest glownie ze swoich Macarons.
Autorem przepisu jest szef Philippe Andrieu. Jesli chcecie by wasz dom napelnil sie zapachem pomaranczy to zachecam to skorzystania z tego dosc prostego przepisu.

8 porcji

Czas przygotowania 1h30

Czas pieczenia 45 minut



Plastry pomaranczy:

1 pomarancza, eko badz ta, ktora nie byla niczym chemicznym posypywana po zbiorze.

20 cl wody

100 g cukru

Pomarancze kroimy na plastry okolo 2 mm. Zagotowujemy syrop z wody i z cukru. Wkladamy delikatnie plastry i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.

Ciasto:

225 g masla

175 g maki

3 jajka

Sok i skorka z 3 pomaranczy

225 cukru

lyzeczka proszku do pieczenia

Maslo roztapiamy nieco na parze badz w mikrofali by uzyskac konsystencje pomady. Cukier mieszamy ze starta skorka z 3 pomaranczy. Wyciskamy w nich nastepnie sok. Z miekkim maslem laczymy cukier ze skorkami pomaranczy. Nastepnie dodajemy po jednym jajku, przesiana make, proszek i na koniec sok pomaranczowy. Mieszamy dokladnie po kazdym dodanym skladniku.

Pieczemy 45 minut w trotownicy 24 cm, w 180°C, na pergaminie.

Syrop pomaranczowy:

Gdy ciasto sie piecze przyrzadzamy syrop z 90 g cukru i 20 cl swiezego soku z pomaranczy. Gotujemy na wolnym ogniu.

Gorace ciasto przekladamy na kratke umieszczona nad duzym naczyniem. Polewamy wolniutko gorace ciasto goracym syropem. Powtarzamy operacje 2 razy, zlewajac syrop, ktory sciekl w ciasta. Pozostawiamy do ostygniecia.



Nastepnie calosc pokrywamy 4 lyzkami goracej konfitury poaranczowej, przetartej prze sito. Ukladamy na wierzchu plastry pomaranczy z syropu, dekorujemy ewentulanie pomaranczowa skorka.

Podajemy z dobra Bozonarodzeniowa herbata.

4 komentarze:

  1. Swietna propozycja :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: www.zkartoflanegopola.blox.pl
    ella

    OdpowiedzUsuń
  2. chcialam skomentowac cos u ciebie ale nie udaje mi sie, twoja strona mowi "musisz sie zalogowac" albo zalozyc konto... z technika u mnie na bakier...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana.
    Nie przyjmuje anonimow, musialbys zalozyc konto na bloxie... Ale fajnie ze zagldasz, wystarczy, ze wiem.
    ella

    OdpowiedzUsuń