niedziela, 1 maja 2016

Pasta w sosie szparagowym. WIOSNA/PRINTEMPS.

pasta i szparagi




Uwielbiam ten przepis za smak i za wiosnę. Podałam to danie wczoraj na kolację z półwytrawnym Lambrusco a na deser był pokazany wyżej torcik truskawkowy. Jednym słowem wiosenna rozpusta!


 


Przygotowanie 30 minut


 


3 porcje


 


250 g makaronu wstążki czyli Tagliatelle


Pęczek szparagów dowolnego koloru, u mnie białe


Cytryna – skórka starta z całej cytryny i sok z połówki


200 ml śmietanki


Sól, pieprz


Garść orzechów laskowych


Starty parmesan


Bazylia


 


Obrane Szparagi gotujemy na parze – u mnie w mikrofali, program na parze 4,5 minuty. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. W tym czasie łodygi szparagów kroimy na drobno, zachowując całe końcówki. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy do niej skórkę i sok z cytryny i doprawiamy ją do smaku. Dodajemy pokrojone szparagi.


 


Podajemy całość z orzechami, parmezanem i bazylią.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz