poniedziałek, 2 maja 2016

Francuska codzienność – Francuzi i ich KUCHNIA oraz GOTOWANIE. Najnowsze wyniki badań. Część 13.



 


 


Ipsos zrealizował ostatnio badania dotyczące z grubsza rzecz ujmując francuskiej kuchni. I potwierdzają one to co widać nad Sewkaną, Rodanem i Garonną na codzień – Francuzi uwielbiają gotować I jeść i przywiązują do tego ogromną wagę, gdyż dla ponad 40% Żabojadów kuchnia=PRZYJEMNOSC.


 


2 Francuzów na 3 uważa, że bardzo dobrze i dobrze gotuje. Zaledwie 5% to kuchenne “zera”.


 


Kuchnia, którą lubią Francuzi?


 


Dla 94% to kuchnia regionalna tzw: kuchnia terytoriów, z terytoriów czyli “cuisine du terroire” z takimi daniami jak potrawka z cięleciny, wołowina po burgundzku czy bretońskie naleśniki z mąki gryczanej.


Francuzi dzielą się mniej więcej po równo na zwolenników dań słonych i słodkich.


A ulubionym produktem Francuzów jest SER! dla 62% przed czekoladą, owocami i mięsem.


 


Jak kupują jedzenie Francuzi?


 


Świeżość, świeżość i jeszcze raz świeżość produktów. To najwyżej oceniane kryterium produktów spożywczych. Produkty również dla 80% Francuzów muszą być sezonowe. Jednakże tylko 40% Francuzów konsumuje żywność eko czyli BIO jak to się określa we Francji. 40% Francuzów uprawia warzywa, owoce, zioła przy domu, na balkonach, parapetach, tarasach i w ogrodach.


 


Czym dla Francuzów jest kuchnia?


 


Ponad 40% = przyjemność


22% = higiena życia


20%= obowiązek


7% = rozrywka


6% = pasja i nic z tego…


 


Co Francuzi gotują sami, w domu?


 


76% - gotuje w domu zupy


61% - przygotowuje w domu sosy


42% - robi samodzielnie ciasta na tarty, pizzę


40% - robi w domu konfitury




 


I na koniec Francuzi są bardzo kreatywni przy garnkach bo aż 75% wymyśla swoje przepisy I eksperymentuje! A gotować się uczą od najmłodszych lat… jak mój Antek. He, he…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz