niedziela, 29 maja 2016

Kurczak wiosenny ze szparagami, groszkiem i sosem Pistou. WIOSNA/PRINTEMPS

nage poulet







 


Dość nietypowy kurczak bo gotowany w bulionie z warzywami wiosny. Jego smak zaostrza sos prowansalski pistou. Całość pyszna i dietetyczna.


 


6 porcji


Przygotowanie 45 minut


 


750 g piersi z kurczaka


300-400 g młodego groszku w strączkach ( ak młodego, że nic tutaj nie obieramy, jemy strączki  w całości).


Pęczek zielonych szparagów


1 l bulionu kurzęcego


 


Pistou :


Duży pomidor


Pęczek bazyli


Ząbek czosnku


2 łyżki oliwy


25 g parmezany


Pomidor obieramy ze skórki, miksujemy z resztą składników.  


 


Mięso kroimy w paski i wrzucamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy 10 minut, dodajemy szparagi i groszek i dusimy całość 15 minut.


 


Na koniec mieszamy z sosem pistou i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz