wtorek, 3 maja 2016

Rurki w ziołowo-paprykowym sosie. WIOSNA/LATO. PRINTEMPS/ETE

Pasta i papryka





 


Taki prosty i szybki przepis na kolację.


 


3 porcje


30 minut przygotowania


 


250 g makaronu rurek jak Penne itp.


1 cebula


1 ząbek czosnku


2 czerwone papryki


Bulion warzywny do pokrycia ( z kostki, około 1 szklanki)


Kilka łyżek słodkiej śmietanki


Zielona pietruszka, świeży tymianek, szałwia, bazylia…


Oliwa, sól i pieprz


 


Na oliwie podsmażamy obrane i drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodajemy, po chwili, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę papryki. Chwilę smażymy I następnie pokrywamy warzywa gorącym bulionem. Gotujemy całość od 10 do 15 minut., dodając zioła.


 


W tym czasie gotujemy makaron. Sos miksujemy dodając śmietankę i doprawiając. Podajemy razem. Ja dodałam jeszcze kilka plasterków włoskiego Speck bo jego wyrazisty smak wyjątkowo dobrze mi się łączył z tym daniem.


 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz