sobota, 30 kwietnia 2016

Łosoś pod warzywną pierzynką. WIOSNA/PRINTEMPS

losos w warzywach






A to znalazłam przepis ! z kwietniowego numeru « Sól i pieprz » z 2002 roku… tak robiłam porządki w kartonach w garażu i wpadło mi w ręce a dzisiaj wpadło nam do żołądków ! i to z jakim przyjemnym efektem !


 


Polecam wam bardzo to proste danie bo… pachnie Wiosną : młoda marchewka, szparagi, brokuły hm…


 


Przygotowanie 30 minut


Pieczenie 10 minut


 


U mnie 3 porcje


 


500 g świeżego łososia


2 młode marchewki, kilka malutkich różyczek brokuła


4-5 szparagów ( u mnie białe ale każde mogą być)


50 ml bulionu warzywnego (z kostki)


50 ml gęstej śmietany, lekko kwaśna najlepsza


Masło


Trochę startego sera typu emmentaler, gouda czy comté


 


Obrane warzywa  gotujemy na parze – 10 minut. Ja zrobiłam to na parze ale w mikrofali więc tylko 4 minuty. Lososia doprawiamy lekko solą i podsmażamy 2 minuty z każdej strony na maśle. Przekładamy do żarodopornego naczynia. Pokrywamy go warzywami.


 





Gorący bulion mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem jak lubimy. Sos wykładamy na warzywa. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 10 minut. Pyszne !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz