A to znalazłam przepis ! z kwietniowego numeru « Sól
i pieprz » z 2002 roku… tak robiłam porządki w kartonach w garażu i wpadło
mi w ręce a dzisiaj wpadło nam do żołądków ! i to z jakim przyjemnym
efektem !
Polecam wam
bardzo to proste danie bo… pachnie Wiosną : młoda marchewka, szparagi,
brokuły hm…
Przygotowanie
30 minut
Pieczenie
10 minut
U mnie 3
porcje
2 młode
marchewki, kilka malutkich różyczek brokuła
4-5
szparagów ( u mnie białe ale każde mogą być)
50 ml
bulionu warzywnego (z kostki)
50 ml
gęstej śmietany, lekko kwaśna najlepsza
Masło
Trochę startego sera typu emmentaler, gouda czy comté
Obrane warzywa gotujemy na parze – 10 minut. Ja zrobiłam to
na parze ale w mikrofali więc tylko 4 minuty. Lososia doprawiamy lekko solą i
podsmażamy 2 minuty z każdej strony na maśle. Przekładamy do żarodopornego
naczynia. Pokrywamy go warzywami.
Gorący bulion mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem jak lubimy. Sos wykładamy na warzywa. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 10 minut. Pyszne !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz