Cielęcina jak i jagnięcina są najsmaczniejsze na wiosnę bo to sezon na tego rodzaju mięso. A delikatna cielęcina połączona z wiosennymi warzywami jest smacznym daniem dla całej rodziny w tym dla najmłodszych dzieci.
Przyrządza
się ją szybko.
6 porcji
1 h
Mięso
Cebula
Marchewka
Szklanka białego
wytrawnego wina
Bullion cielęcy
najlepiej w proszku albo w kostce czy w galaretce
Świeży tymianek
Masło
Na maśle
podsmażamy mięso, dodajemy posiekane drobno: cebulę i marchewkę. Chwilę smażymy
następnie pokrywamy całość białym winem – odparowujemy na ostrym ogniu 5 minut.
Pokrywamy bulionem, dodajemy tymianek i dusimy.
Warzywa – przygotowujemy osobno.
Pęczek młodej
marchewki
Pęczek młodej
brukwi
Pęczek rzodkiewek
Zielony groszek
…
Pół pęczka
zielonej pietruszki
Sól, pieprz
Masło
Na maśle –
na początku – podsmażamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Dodajemy zioła,
podlewamy nieco wodą i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Absolutnie fantastyczna propozycja dania. Gratuluję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Bardzo milo Cie widziec Kasiu! Cos zniknelas ostatnio z mojego kulinarnego pola... Ide zobaczyc Co u Ciebie.
Usuń