środa, 11 maja 2016

Cielęcina w wiosennych warzywach. WIOSNA/PRINTEMPS

cielecina


Cielęcina jak i jagnięcina są najsmaczniejsze na wiosnę bo to sezon na tego rodzaju mięso. A delikatna cielęcina połączona z wiosennymi warzywami jest smacznym daniem dla całej rodziny w tym dla najmłodszych dzieci.


Przyrządza się ją szybko.


 


6 porcji


1 h
Mięso


1 kg cielęciny pokrojonej w sporą kostkę przez rzeźnika


Cebula


Marchewka


Szklanka białego wytrawnego wina


Bullion cielęcy najlepiej w proszku albo w kostce czy w galaretce


Świeży tymianek


Masło


 


Na maśle podsmażamy mięso, dodajemy posiekane drobno: cebulę i marchewkę. Chwilę smażymy następnie pokrywamy całość białym winem – odparowujemy na ostrym ogniu 5 minut. Pokrywamy bulionem, dodajemy tymianek i dusimy.


 


Warzywa – przygotowujemy osobno.
1 kg młodych ziemniaków


Pęczek młodej marchewki


Pęczek młodej brukwi


Pęczek rzodkiewek


Zielony groszek




Pół pęczka zielonej pietruszki


Sól, pieprz


Masło


 


Na maśle – na początku – podsmażamy oczyszczone i pokrojone warzywa. Dodajemy zioła, podlewamy nieco wodą i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem.


 


 



2 komentarze:

  1. Absolutnie fantastyczna propozycja dania. Gratuluję :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo milo Cie widziec Kasiu! Cos zniknelas ostatnio z mojego kulinarnego pola... Ide zobaczyc Co u Ciebie.

      Usuń