sobota, 14 maja 2016

Okoń morski w sałacie, kremowa soczewica. Wszystkie pory roku.



ryba w salacie





A to ciekawe ! Zawinąć rybę w liść sałaty i ją upiec ! Podać na kremowej, zielonej soczewicy. Nic prostszego!


 


3 porcje


Przygotowanie 10 minut


Gotowanie i pieczenie 20 minut


 


3 porcje ryby ( może być inna biała ryba, wybieramy pęsetą ości przed obróbką)


6 liści sałaty “laitue”… szukam polskiego słowa i znaleźć nie mogę… zwykłej sałaty po prostu


 


Sól, pieprz


Oliwa z oliwek


 


Szklanka soczewicy


Liść laurowy


Gałązki zielonej pietruszki i tymianku


Pół szklanki kremówki


½ kostki czy galaretki bulionu warzywnego


 


 


Liście sałaty blanszujemy 5 sekund we wrzącej ale nie osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.


Soczewicę pokrywamy zimną wodą, dodajemy zioła, bullion i gotujemy około 20 minut. Solimy na samym końcu. Odcedzamy lekko i dodajemy śmietanę.


 


Gdy soczewica się gotuje, zawijamy w liście sałaty porcje doprawionej solą i pieprzem ryby. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


 


Podajemy gorące…  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz