Ja podałam
je wczoraj jako przystawkę do naszej kolacji, gdyż w pudełku, które kupiłam
było 12 kwiatów cukini.
Przygotowanie 15 minut
Oczekiwanie minimum 1 h
12 kwiatów cukini
Jajko
10 cl wody
Sól, pieprz
Olej do smażenia słonecznikowy albo ten z pestek winogron
Z mąki, jajka i wody robimy ciasto i odstawiamy je w chłoden miejsce na minimum 1 h. Amidon wytrąca się z mąki ciasto będzie lepiej przylegać do kwiatów.
Kwiaty – jak na ostatnim zdjęciu przygotowujemy do smażenia usuwając delikatnie kwiatostan.
Następnie kwiaty wrzucamy po 3-4 sztuki do ciasta, delikatnie je w nim mieszamy i widelcem wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy kilka minut na chrupiąco. Jeszcze gorące posypujemy solą – fleur de sel i pieprzem.
Zjadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz