sobota, 21 maja 2016

Truskawkowe Shortcakes. WIOSNA/PRINTEMPS

shortcake





Czy jest coś smaczniejszego niż ten brytyjski deser podany na słonecznym tarasie w połowie maja ? Może i jest, ale i tak brytyjski deser zaspokoi niejedno z wiosennych pragnień.


 


Shortcake to tradycyjne brytyjskie a później i amerykańskie ciastko. Pierwsze kulinarne wzmianki o nim pochodzą z 1588 roku… czyli to wiekowa już tradycja. Nie było jednak podawane z owocami a raczej ze śmietaną i innymi topping’ami. Tę truskawkową wersję wymyślił paryski cukiernik w 1910 roku. I to ona jest znana na całym świecie.


 


6 sztuk


Przygotowanie 45 minut


Pieczenie 15-20 minut


 


Ciasto:


250 g mąki


60 g ciemnego cukru trzcinowego (Cassonade)


50 g zimnego masła w kawałeczkach


1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia


170g gęstej i trochę kwaśnej śmietany


 


Z suchych składników robimy ciasto=piasek, jak na crumble. Dodajemy zimne masło – wyrabiamy chwilę i na koniec śmietanę. Ciasto jest zwarte, ale się klei – to normalne.


Rozwałkowujemy je na papierz do pieczenie na 2,5-3 cm grubości. Wycinamy 6 kółek o 5 cm średnicy. Ukłamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każde ciastko stopionym masłem i posypujemy 1 łyżeczką ciemnego cukru. Po upieczeniu studzimy.


 


Pieczemy 15-20 minut w 180°C, w nagrzanym piekarniku.


 


Krem i owoce


 


500 g truskawek


150 ml kremówki


125 g mascarpone


2 łyżki cukru pudru


 


Miksujemy 3-4 truskawki by uzyskać 60 g purée truskawkowego.


Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier i do gęstego już kremu purée truskawkowe.


 



Montaż:


 


Zimne ciastka przekrajamy delikatnie na pół. Układamy na dolnej połówce plasterki truskawek. Na nich umieszczamy łyżkę kremy, znów truskawki I przykrywamy odciętą połową ciastka. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz