Shortcake
to tradycyjne brytyjskie a później i amerykańskie ciastko. Pierwsze kulinarne
wzmianki o nim pochodzą z 1588 roku… czyli to wiekowa już tradycja. Nie było
jednak podawane z owocami a raczej ze śmietaną i innymi topping’ami. Tę
truskawkową wersję wymyślił paryski cukiernik w 1910 roku. I to ona jest znana
na całym świecie.
6 sztuk
Przygotowanie
45 minut
Pieczenie
15-20 minut
Ciasto:
1 łyżeczka
sody albo proszku do pieczenia
170g gęstej
i trochę kwaśnej śmietany
Z suchych
składników robimy ciasto=piasek, jak na crumble. Dodajemy zimne masło –
wyrabiamy chwilę i na koniec śmietanę. Ciasto jest zwarte, ale się klei – to normalne.
Rozwałkowujemy
je na papierz do pieczenie na 2,5-3
cm grubości. Wycinamy 6 kółek o 5 cm średnicy. Ukłamy je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każde ciastko stopionym
masłem i posypujemy 1 łyżeczką ciemnego cukru. Po
upieczeniu studzimy.
Pieczemy
15-20 minut w 180°C ,
w nagrzanym piekarniku.
Krem i owoce
150 ml
kremówki
2 łyżki
cukru pudru
Miksujemy
3-4 truskawki by uzyskać 60 g
purée truskawkowego.
Ubijamy
kremówkę, dodajemy mascarpone i cukier i do gęstego już kremu purée truskawkowe.
Montaż:
Zimne ciastka przekrajamy delikatnie na pół. Układamy na dolnej połówce plasterki truskawek. Na nich umieszczamy łyżkę kremy, znów truskawki I przykrywamy odciętą połową ciastka. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz