Przepis zaczerpnęłam z najnowszego numeru CVF. Bardzo
spodobała mi się fotografia ciasta i dość nietypowy przepis. Używa się bowiem
do jego wypieku tradycyjnych francuskich różowych biszkoptów, które w regione
Szampanii są produkowane od 1691 roku. Chodzi więc o bardzo nobliwy i stary
przepis.
8 porcji
Przygotowanie 40 minut
Pieczenie 35 minut
Chłodzenie minimum 30 minut
Ciasto :
5 jajek
Lyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
150 ml kremówki ubitej
Cukier puder do smaku
Truskawki
Ciasto:
Czekoladę i marcepan roztapiamy razem na parze. Można tę masę ewentualnie na koniec zmiksować by była idealnie gładka – ja tak zrobiłam. Biszkopty miskujemy na proszek.
Do czekolady z marcepanem dodajemy miękkie masło – miksujemy i dalej jajka – tylko mieszamy, bez miksowania. Dodajemy do tej masy zmiksowane biszkopty i resztę składników.
Pieczemy w 160°C przez około 35 minut. Ciasto powinno być w środku lekko wilgotne. Na moim zdjęciu możecie zauważyć, że ta wilgotna część nie jest zbyt duża. Według mnie powinna być większa… 5 minut za dużo piekarnika.
Po wystudzeniu na ciasto wykładamy krem zrobiony z bitej śmietany, curku i serka Philadelphia a na wierzchu układamy truskawki. Chłodzimy całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz