piątek, 20 maja 2016

Tarta – korona: cukinia, chorizo i ser kozi. WIOSNA/PRINTEMPS. LATO/ETE

tarta korona





Taki nietypowy powód podania tarty…


 


4 porcje


Przygotowanie 20 minut


Pieczenie 35 minut


 


250 g kruchego słonego ciasta, na maśle…


2 cukinie


1 duża cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem w końcu jest na nie sezon


12 plasterków kiełbasy chorizo


200 g sera koziego


 


Oliwa,


Sól, pieprz


 


Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po kilku miniutach dodajemy plasterki cukini. Smażymy całość doprawiając około kwadransa.


 


Rozwałkowujemy ciasto, pośrodku ustawiamy talerzyk, wycinamy środkową dziurę a brzegi wycinamy w trójkąty. Na cieście układamy cukinie z cebulą, plastry chorizo i plastry sera koziego. Przykrywamy naszymi trójkątami ciasta i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku. Dobre gorące jak i zimne na pikniku.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz