6 porcji
Przygotowanie
30 minut
Pieczenie
45 minut
Siatka
młodego szpinaku – jak piszę siatka to mam na myśli cała standardową reklamówkę
he, he…
200g
ricotty
Garść pomidorków
3 jajka
100ml
kremówki
250 ml
mleka
Sól,
pieprz, masło
Szpinak
myjemy, odcedzamy i podsmażamy ten nasz szpinak na kawałeczku masła doprawiając
go solidnie, dusimy aż odparuje cała woda – od 10 minut do kwadransa.
Jajka
ubijamy z kremówką i z mlekiem i doprawiamy tę masę.
Na ciasto
wykładamy szpinak, na szpinak wykładamy ricottę. Następnie wlewamy masę
jajeczną i na wierzchu układamy przekrojone pomidorki. Pieczemy tartę w
nagrzanym do 180°C
piekarniku.
Znakomita
gorąca jak i zimna na pikniku na przykład.
Wygląda trochę jak pizza. Pycha!
OdpowiedzUsuńTarty z ricottą są najlepsze <3 Pięknie Twoja się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę zapraszam serdecznie do akcji Viva Ricotta, zbieramy przepisy z ricottą :)