niedziela, 8 maja 2016

Tarta z wiosennym szpinakiem, ricottą i pomidorkami. WIOSNA/PRINTEMPS

Tarta





Czyli naszego week-endowego pichcenia ciąg dalszy! Uwielbiam takie smakowitości kolacyjną porą.


 


6 porcji


Przygotowanie 30 minut


Pieczenie 45 minut


 


250 g ciasta kruchego ( gotowego bądź domowego)


Siatka młodego szpinaku – jak piszę siatka to mam na myśli cała standardową reklamówkę he, he…


200g ricotty


Garść pomidorków


 


3 jajka


100ml kremówki


250 ml mleka


Sól, pieprz, masło


 


Szpinak myjemy, odcedzamy i podsmażamy ten nasz szpinak na kawałeczku masła doprawiając go solidnie, dusimy aż odparuje cała woda – od 10 minut do kwadransa.


 


Jajka ubijamy z kremówką i z mlekiem i doprawiamy tę masę.


 


Na ciasto wykładamy szpinak, na szpinak wykładamy ricottę. Następnie wlewamy masę jajeczną i na wierzchu układamy przekrojone pomidorki. Pieczemy tartę w nagrzanym do 180°C piekarniku.


Znakomita gorąca jak i zimna na pikniku na przykład.




2 komentarze:

  1. Wygląda trochę jak pizza. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarty z ricottą są najlepsze <3 Pięknie Twoja się prezentuje :)
    Jeśli masz ochotę zapraszam serdecznie do akcji Viva Ricotta, zbieramy przepisy z ricottą :)

    OdpowiedzUsuń