niedziela, 29 maja 2016

Pizza-warkocz z różowym pesto, szynką, rukolą i mozarellą di Buffala. WIOSNA/PRINTEMPS

pizza





 


Ciąg dalszy naszej week-endowej kuchni, tym razem wczorajsza kolacja. I dalej eksperymentujemy z pizzą.


 


4-6 porcji


Przygotowania 20 minut ( bez robienia ciasta)


Pieczenie 30 minut


 


400 g ciasta na pizzę rozwałkowanego w spory prostokąt


Garść rukoli


150 g mozarelli di buffala


Kilka plastrów szynki u mnie ta parmeńska


Garść pomidorków cherry


 


Na pesto :


10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy


60 g parmezanu


Garść orzeszków piniowych


Ząbek czosnku


Oliwa z oliwek – do konsystencji pasty


 


Wszystkie składniki miskujemy na pesto.


 


Ciasto “optycznie” dzielimy na 3 części. Część centralną zostawiamy części poboczne nacinamy w paski – te paski będziemy składać na farszu by zamkną pizzę i uformować warkocz. Na części centralnej rozsmarowujemy pesto, układamy na nim plastry szynki, rukolę, plastry mozarreli i pomidorki przekrojone na pół. Zamykamy pizzę krzyżując nadcięte paski ciasta. Pieczemy w 180°C.


Znakomita gorąca i zimna!



1 komentarz:

  1. ciekawy pomysł na pizzę, myślę, że ta wersja bardzo by mi smakowała

    OdpowiedzUsuń