Choć latem
też to danie będzie dobre !
Skorzystałam
z działu przepisów z “Elle à table” poewięconego japońskiej panierce czyli
tempurze… I zachwyciłam samą siebie i całą rodzinę! Mega proste, mega pyszne i w
miarę zdrowe!
Przygotowanie
20 minut
3 porcje
Pęczek rzodkiewek
Pęczek młodej
brukwi
Na ciasto
podstawowe TEMPURA
15 ml
lodowatej wody – wstawiłam ją na 30 minut wcześniej do zamrażalnika – to gwarancja
sukcesu
1 jajko
Szczypta soli
Warzwya
myjemy i blanszujemy 4 minuty we wrzącej wodzie. Odkładamy.
Rozgrzewamy
olej do 180°C .
Przgotowujemy
ciasto na tempurę: Jajko bełtamy z lodowatą wodą widelcem, dodajemy sól,
wsypujemy stopniowo przesianą mąkę – jak zaczniemy wsypywać mąkę usłyszymy
lekki syk… oznacza on, że temperature jest właściwa – lodowata…
W tym
cieście obtaczamy rybę i warzywa smażymy porcjami po 4 minuty… Odsączamy,
posypujemy kryształkami soli, pieprzymy i chrupiemy!
Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz