czwartek, 1 marca 2012

Krem z marchewki

Taka prosta i aromatyczna zupa, na lekka kolacje. By byla rzeczywiscie smaczna potrzeba jej odpowiednich przypraw i scislego przestrzegania proporcji.

Na 4 porcje

600 g obranych marchewek

1 cebula

150 g obranych ziemniakow

2 lyzki oliwy

1/2 lyzeczki czterech przypraw czyli 40% cynamonu i po 20 % gozdzikow, imbiru i galki muszkatulowej, we Francji to gotowa mieszanka 4 épices

swiezo starta galka muszkatulowa do podania zupy

sol, pieprz

Cebule posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojone marchewki i smazyc calosc 3 minuty. Pokryc 1 l wody. Zagotowac teraz dopiero doprawic lekko sola i wrzucic ziemniaki. Gotowac 25 minut. Zmiksowac. Podawac ze swiezo starta galka muszkatulowa i pieprzem.

1 komentarz: