Taka prosta i aromatyczna zupa, na lekka kolacje. By byla rzeczywiscie smaczna potrzeba jej odpowiednich przypraw i scislego przestrzegania proporcji.
Na 4 porcje
600 g obranych marchewek
1 cebula
150 g obranych ziemniakow
2 lyzki oliwy
1/2 lyzeczki czterech przypraw czyli 40% cynamonu i po 20 % gozdzikow, imbiru i galki muszkatulowej, we Francji to gotowa mieszanka 4 épices
swiezo starta galka muszkatulowa do podania zupy
sol, pieprz
Cebule posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojone marchewki i smazyc calosc 3 minuty. Pokryc 1 l wody. Zagotowac teraz dopiero doprawic lekko sola i wrzucic ziemniaki. Gotowac 25 minut. Zmiksowac. Podawac ze swiezo starta galka muszkatulowa i pieprzem.
pyszne smaki
OdpowiedzUsuń