piątek, 9 marca 2012

Kurczak, sos z klonowego syropu, purée ziemniaki-pasternak

Czyli propozycja na szybki obiad, ktory musi byc gotowy w 30 minut... Dosc ciekawy sposob na zazwyczaj mdlego kurczaka.

Tyle piersi z kurczaka ile osob, pokrojonych w kostke i nadzianych na patyczki jak szaszlyki.

Sol, pieprz

30 g masla

po lyzce octu balsamicznego i syropu klonowego na osobe



Na purée:

u mnie 3/4 pasternaka i 1/4 ziemniakow. Ugotowanych razem i doprawionych lyzka oliwy z oliwek oraza pieprzem z Sechuan dla dodana nieco "pepsu"

Szaszlyki podsamzamy na masle okolo 4 minut. Wyjmujemy je z patelni i na goraca natychmiast wlewamy balsamico. Drewniana lyzka skrobiemy dno by soki ladnie sie polaczyly. Dodajemy syrop klonowy. Podajemy calosc z usmiechem.

4 komentarze:

  1. ooo, to ciesze sie, z checia przeczytam Twoja powiesc! a o czym jest ?

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to jest peps?

    OdpowiedzUsuń
  3. Eva obowiazuje mnie dyskrecja w tej dziedzinie przed ukazaniem sie ksiazki na rynku...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ancia to z francuskiego i z angielskiego dodac pepsu czyli dodac charakteru, wyrazu... cos energicznego.

    OdpowiedzUsuń