piątek, 23 marca 2012

Filet z dorsza w cytrynach z soli, na purée z Crécy

 czyli obiad 30 minut...

na 3 porcje

3 filety z dorsza bez osci, we Francji to "dos de cabillaud"

cytryna z zalewy solnej

lyzeczka rozowych ziaren pieprzu

oliwa z oliwek

sol

Cytryne pokroic na plastry, reszte w drobna kostke. naciac rybe umiescic w niej malutkie kawaleczki cytryny. Doprawic, polac oliwa. Zawinac kazdy kawalek w papier do pieczenia tworzac paipillotte. Piec 12 minut w 200°C.

Purée z Crécy

6 marchewek

1 ziemniak

zabek czosnku

mleko

sol

30 g masla

Ugotowac marchewki i ziemniak, czosnek w polowie mleka i wody solac. Nastepnie zmiksowac na purée, doprawic maslem. Podawac calosc. Ryba jest niezwykle aromatyczna a purée oryginalne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz