Idealna propozycje na wiosenna sobote...
Biszkopt
50 g masla
20 g do formy
200 g maki
6 jajek
200 g cukru
50 g zmielonych migdalow
Roztopic 20 g masla, posmarowac nim forme o srednicy 22 cm i wstawic ja do lodowki, dno wylozyc papierem do pieczenia.
Jajka wbic do miski dodac cukier i zaczac ubijac. W garnku zagotowac wode, na parze ustawic miske z jajkami i ubijac mikserem okolo 10 minut az masa potroi objetosc. Zdjac z pary, powoli dodac przesiana make oraz zmielone migdaly i 50 g roztopionego, schlodzonego masla.
Piec krazki - 2 badz 3 w 170°C.
Syrop do nasaczenia
10 cl wody
100 g cukru
4 cl Kirschu czyli nalewki z czeresi
4 cl nalewki z malin, mozna to pominac i dodac wiecej kirschu.
Zagotowac z wody i z cukru syrop. Gdy przestygnie wlac alkohol. Nasaczyc tym syropem biszkopt.
Muslinowy krem pistacjowy
135 g masla
27 cl mleka najlepiej pelnotlustego
3 zoltka
75 g cukru
22,5 g Maizeny czyli skrobi kukurydzianej badz maki ziemniaczanej
90 g masy pistacjowej, do kupienia w sloikach badz jesli nie znajdziecie zmiksowanych drobno na purée zielonych pistacji.
Ubic zoltka z cukrem. Mleko zagotowac. Do zoltek wlac 1/3 goracego mleka dobrze polaczyc. Przesiac skrobie kukurydziana. Calosc wlac z powrotem do garnka z mlekiem i na wolnym ogniu gotowac caly czas ubijajac. Odstawic. Po 10 minutach wlozyc polowe masla. Nastepnie na koniec dodac reszte masla i mase pistacjowa. Mozna poprawic kolor kremu dodajac nieco zielonego farbnika spozywczego w proszku.
do tego:
700 g truskawek
150 g marcepanu jasno zielonego na wierzch
Montaz:
Na nasaczony blat biszkoptowy wylozyc truskawki tak by otwierajac forme bylo je ladnie widac. Pokryc blat pozostalymi truskawkami przekrojonym na pol. Calosc pokryc kremem. Ulozyc drugi blat i mozna dac reszte kremu i na to rowalkowany marcepan badz od razu marcepan... zalezy od pomyslu... schlodzic minimum 3 h. Ozdobic swiezymi truskawkami.
ale pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńjest śliczne!
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis. Widziałam to ciasto na rosyjskich blogach i od jakiegoś czasu mnie ono kusi:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Robić i jeść. Z przyjemnością patrzę na Twoje.
OdpowiedzUsuńDominiko, Asiejo, Alino i Io dziekuje bardzo... ciasto jest bardzo, bardzo smaczne dlatego polecam...
OdpowiedzUsuń