sobota, 10 marca 2012

Marcepanowy tort dla meza

Na jego urodziny! Bedziemy dmuchac swieczki i kosztowac tego specyfiku zaraz po obiedzie na ktorym mamy gosci... a ja korzystam z chwili przerwy i zamieszczam przepis ze zdjeciem ( jak rozkroimy to pokazemy jaki jest w srodku)... Goscie bede juz kilka minut po 12 h wiec zaczelam moje przygotowania wczoraj wieczorem by wszystko bylo gotowe...

a do tortu wracajac

na 12 porcji

1 h pracy

5 h minimum chlodzenia

jedna porcja 350 kcal

Ciasto czyli spod

60 g zmielonych migdalow

2 jajka

1/3 szklanki cukru plus cukier waniliowy

1/2 szk maki

szczypta cynamonu

80 ml likieru migdalowego np: marsali

Jajka utrzec z cukrami, dodac migdaly, make, cynamon i polowe likieru. Upiec okolo 10 minut w 200°C na pergaminie w tortownicy 22 cm srednicy.



Marcepanowy krem

1/2 l mleka

200 g masy marcepanowej dowolnego koloru

4 lyzki maki ziemniaczanej

1/3 szk cukru

4 zoltka

sol

6 platkow zelatyny

szklanka kremowki

2/3 mleka zagotowac z marcepanem pokroionym na malutkie kawaleczki. Mieszac do rozpuszczenia skladnikow. Reszte mleka wymieszac z cukrem, zoltkami i maka ziemniaczana. Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Gdy mleko z marcepanem sie zagotuje dodac mase z zoltkami caly czas energicznie mieszajac. Dodac rozmoknieta zelatyne i zestawic z gazu... calosc polaczyc dobrze mieszajac az do rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic krem.

Ubic kremowke. Dodac do ostudzonego kremu.

Laczenie:

ulozyc ciasto na talerzu na ktorym bedziemy podawac calosc. Nasaczyc pozostalym likierem. Zalozyc obrecz od tortownicy. Nalozyc dobrze zimna mase. Wyrownac gore i pokryc ciasto owocami waszego wyboru... u nas maliny nietstety z morozonek... ale ulubione i meza i Antosia... znakomicie pasuja jezyny, jagody czy truskawki... Calosc chlodzic.

Polewa i boki tortu:

By calosc byla blyszczaca... zgotowac 200 g galaretki porzeczkowej, przetrzec przez sito jak lekko ostygnie polac owoce...

Oczywiscie troche jej opadnie po bokach nalezy to papierem kuchennym wytrzec by calosc ladnie sie prezentowala.

Ubic szklanke kremowki, posmarowac boki tortu i posypac je uprazonymi platakmi migdalow.

Calosc jeszcze raz schlodzic.

Pysznego!!!

2 komentarze: