Na jego urodziny! Bedziemy dmuchac swieczki i kosztowac tego  specyfiku zaraz po obiedzie na ktorym mamy gosci... a ja korzystam z chwili  przerwy i zamieszczam przepis ze zdjeciem ( jak rozkroimy to pokazemy jaki jest  w srodku)... Goscie bede juz kilka minut po 12 h wiec zaczelam moje  przygotowania wczoraj wieczorem by wszystko bylo gotowe...
a do tortu wracajac 
na 12 porcji
1 h pracy
5 h minimum chlodzenia
jedna porcja 350 kcal
Ciasto czyli spod
60 g zmielonych migdalow
2 jajka
1/3 szklanki cukru plus cukier waniliowy
1/2 szk maki
szczypta cynamonu
80 ml likieru migdalowego np: marsali
Jajka utrzec z cukrami, dodac migdaly, make, cynamon i polowe likieru. Upiec  okolo 10 minut w 200°C na pergaminie w tortownicy 22 cm srednicy.
Marcepanowy krem
1/2 l mleka
200 g masy marcepanowej dowolnego koloru
4 lyzki maki ziemniaczanej
1/3 szk cukru
4 zoltka
sol
6 platkow zelatyny
szklanka kremowki
2/3 mleka zagotowac z marcepanem pokroionym na malutkie kawaleczki. Mieszac  do rozpuszczenia skladnikow. Reszte mleka wymieszac z cukrem, zoltkami i maka  ziemniaczana.  Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Gdy mleko z marcepanem sie  zagotuje dodac mase z zoltkami caly czas energicznie mieszajac. Dodac  rozmoknieta zelatyne i zestawic z gazu... calosc polaczyc dobrze mieszajac az do  rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic krem.
Ubic kremowke. Dodac do ostudzonego kremu.
Laczenie:
ulozyc ciasto na talerzu na ktorym bedziemy podawac calosc. Nasaczyc  pozostalym likierem. Zalozyc obrecz od tortownicy. Nalozyc dobrze zimna mase.  Wyrownac gore i pokryc ciasto owocami waszego wyboru... u nas maliny nietstety z  morozonek... ale ulubione i meza i Antosia... znakomicie pasuja jezyny, jagody  czy truskawki... Calosc chlodzic.
Polewa i boki tortu:
By calosc byla blyszczaca... zgotowac 200 g galaretki porzeczkowej, przetrzec  przez sito jak lekko ostygnie polac owoce...
Oczywiscie troche jej opadnie po bokach nalezy to papierem kuchennym wytrzec  by calosc ladnie sie prezentowala.
Ubic szklanke kremowki, posmarowac boki tortu i posypac je uprazonymi  platakmi migdalow.
Calosc jeszcze raz schlodzic.
Pysznego!!!
Wygląda przepięknie! 100 lat dla męża! :)
OdpowiedzUsuńdziekuje Angie!
OdpowiedzUsuń