Nasycony swiezoscia miety... czyli typowo wiosenny na wiosenna, pachnaca kolacje. U nas sezon na szpinak w pelni i na widok malych zielonych listkow az chce sie "zagrac w zielone". Tak wiec zapraszam...
Na 4 duze porcje
Ciasto:
350 g maki
2 lyzki oliwy z oliwek
sol
25 g swiezych drozdzy
15-20 cl cieplej wody
Drozdze rozmieszac z lyzeczka maki, pokryc ofrobina cieplej wody i dostawic do wyrosniecia. Nastepnie polaczyc z reszta maki i oliwa oraz sola. Wyrobic ciasto i niech rosnie.
Farsz
500 g swiezego szpinaku
250 g ricotty
garsc orzeszkow pini
pol peczka swiezej miety
jajko
sol, pieprz
gotowy do pieczenia
Orzeszki pini zgrilowac na suchej patelni. Nastepnie podsmazyc umyty szpinak az odparuje na odrobinie oliwy. Doprawic i polaczyc z reszta skladnikow.
Wylozyc na ciasto. Pierog skleic i piec w 250°C okolo 20 minut. Podawac gorace, ale smaczny jest tez zimny z salata badz z sosem pomidorowym.
Bardzo fajne danie:) Od razu zgłodniałam, mniam:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
OdpowiedzUsuń