czwartek, 8 marca 2012

Najlepszymi kucharzami sa mezczyzni, ale... gryczane nalesniki ze szpinakami i pieczarkami

dzisiaj kolejny przepis od kobiety i bynajmniej nie zwiazany z dzisiejszym dniem, ktorego tak naprawde we Francji nikt nie obchodzi. W telewizyjnym dzienniku pokarmia nas po raz kolejny faktami nie zmieniajacymi sie od lat:

80% prac w domu wykonuja kobiety przez to pracuja srednio prawie dwa razy dluzej i intesywniej niz mezczyzni!

Przy tym wciaz zarabiaja 20% mniej na tym samym stanowisku...

w radach nadzorczych i w dyrekcji duzych pszedsiebiorstw jest tylko 2 ù kobiet, 98% to faceci... podobnie w zyciu politycznym choc juz nie tak drastycznie...

co roku to samo i? Nic, jedno wielkie nic, nic sie nie zmienia...

Facetem nie jestem, gotuje nie dlatego, ze jestem kobieta, ale dlatego, ze uwielbiam to robic... dzis na kolacje nalesniki z maki gryczanej czyli galettes z dwoma szpinakami i pieczarkami... pychota! czyli zielono mi na wiosne!

Na 4 duze nalesniki

75 g maki gryczanej

75 g maki pszennej

2 jajka

20 cl mleka badz wody, sol

Zrobic ciasto i odstawic je na minimum 1 h. Usmazyc nastepnie na masle, jak bretonska tardycja kaze, duze nalesniki.

Nadzienie...

500 g szpinaku, mlodego, malych listkow, akurat teraz jest u nas sezon na niego

30 g masla

sol, pieprz

2 lyzki smietany

sos vinegrette

Grzyby:

500 g pieczarek

30 g masla

szalotka

zabek czosnku

skorka starta z polowy cytryny

sol, pieprz

Pieczarki obrac, pokroic na plastry, podsmazyc na masle doprawiajac... dodac posiekana szalotke, czosnek i skorke z cytryny. Poddusic 10 minut.



Polowe szpinaku poddusic na masle, doprawic i jak odparuje woda dodac smietane.

Tym nadzieniem napelnic nalesniki. Chwile podgrzac je jeszcze na masle... podawac oczywiscie z kubkiem cidru i salatka ze swiezych lisci szpinaku z sosem vinegrette.

2 komentarze:

  1. Czesc Agnieszka, kiedy wydasz ksiazke kucharska? pozdrawiam marcowo i przyajznie, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj, nie wydaje ksiazki kucharskiej tylko pierwsza powiesc w Polsce, w drugiej polowie 2012 roku w wydawnictwie Proszynski i spolka.

    OdpowiedzUsuń