dzisiaj kolejny przepis od kobiety i bynajmniej nie zwiazany z dzisiejszym dniem, ktorego tak naprawde we Francji nikt nie obchodzi. W telewizyjnym dzienniku pokarmia nas po raz kolejny faktami nie zmieniajacymi sie od lat:
80% prac w domu wykonuja kobiety przez to pracuja srednio prawie dwa razy dluzej i intesywniej niz mezczyzni!
Przy tym wciaz zarabiaja 20% mniej na tym samym stanowisku...
w radach nadzorczych i w dyrekcji duzych pszedsiebiorstw jest tylko 2 ù kobiet, 98% to faceci... podobnie w zyciu politycznym choc juz nie tak drastycznie...
co roku to samo i? Nic, jedno wielkie nic, nic sie nie zmienia...
Facetem nie jestem, gotuje nie dlatego, ze jestem kobieta, ale dlatego, ze uwielbiam to robic... dzis na kolacje nalesniki z maki gryczanej czyli galettes z dwoma szpinakami i pieczarkami... pychota! czyli zielono mi na wiosne!
Na 4 duze nalesniki
75 g maki gryczanej
75 g maki pszennej
2 jajka
20 cl mleka badz wody, sol
Zrobic ciasto i odstawic je na minimum 1 h. Usmazyc nastepnie na masle, jak bretonska tardycja kaze, duze nalesniki.
Nadzienie...
500 g szpinaku, mlodego, malych listkow, akurat teraz jest u nas sezon na niego
30 g masla
sol, pieprz
2 lyzki smietany
sos vinegrette
Grzyby:
500 g pieczarek
30 g masla
szalotka
zabek czosnku
skorka starta z polowy cytryny
sol, pieprz
Pieczarki obrac, pokroic na plastry, podsmazyc na masle doprawiajac... dodac posiekana szalotke, czosnek i skorke z cytryny. Poddusic 10 minut.
Polowe szpinaku poddusic na masle, doprawic i jak odparuje woda dodac smietane.
Tym nadzieniem napelnic nalesniki. Chwile podgrzac je jeszcze na masle... podawac oczywiscie z kubkiem cidru i salatka ze swiezych lisci szpinaku z sosem vinegrette.
Czesc Agnieszka, kiedy wydasz ksiazke kucharska? pozdrawiam marcowo i przyajznie, Kasia
OdpowiedzUsuńwitaj, nie wydaje ksiazki kucharskiej tylko pierwsza powiesc w Polsce, w drugiej polowie 2012 roku w wydawnictwie Proszynski i spolka.
OdpowiedzUsuń