Babka- symbol Wielkiej Nocy
ta na zdjeciu wykonana dzis rano z Jeanne wedlug przepisu Katarzyny Likus z Krakowa, z hotelu "Pod roza" jest migdalowa...
z podanej porcji wychodza 2 takie babeczki czyli na jakies 8 osob. My zrobilysmy ich 4.
250-350 g maki
40 g drozdzy
100 g cukru
100 g masla
4 zoltka
250 ml mleka
pol laski wanili
100 g zmielonych migdalow
na lukier:
esencja migdalowa
cukier puder, sok z cytryny
do dekoracji jajeczka, migdaly, galazki bukszpanu...
Polowe mleka zagotowac z rozkrojona laska wanili i nastepnie odcedzic. Druga polowe mleka podgrzac i zalac nia drozdze z lyzeczka cukru. Odstawic do wyrosniecia. Zotlka utrzec na parze do bialosci z cukrem.
Make najpierw 250 g przesiac, wymieszac z migdalami . Dodac do maki roczyn z drozdzy, mleko waniliowe i zoltka. Wyrabiac lyzka bo bedzie dosc rzadkie. Roztopic maslo i dodawac powoli mieszajac. Gdy jest bardzo rzadkie dosypywac maki ale ogolnie konsystencja ma byc dosc rzadka. Wyrabiac drewniana lyzka cale 30 minut!
Odstawic do wyrosniecia w cieple. Piec w 180°C okolo 30 minut. Ostudzic i udekorowac.
smacznego i Wesolych Swiat!
Cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziekuje!
OdpowiedzUsuń