sobota, 11 lutego 2012

Tanjia de la palmeraie czyli cielecina duszona po marokansku

Znakomity przepis z najnowszego numeru CVF, pachnacy przyprawami z krainy slonca.

6 porcji

1 kg cieleciny pokrojonej w dosc grube, 2 cm plastry

2 cytryny confit czyli z soli, mozna je zrobic samemu

3 zabki czosnku

1 cebula

100 g migdalow

1 lyzeczka ras-el-hanout

1/2 lyzeczki mielonego kminku

kilka nitek szafranu

100 g masla

oliwa

sol, pieprz

Posiekac drobno cebule, zmiazdzyc zabki czosnku, pokroic drobno cytryny. W naczyniu najlepiej kamionkowym ulozyc maslo i wlac troche oliwy. Na tym ulozyc mieso i dodac wszytskie skladniki i przyprawy. Dusic w piekarniku w 150°C ponad 2 h pod przykryciem. Jak nie mamy przykrywki to przykrywamy szczelnie folia aluminiowa. Podajemy ze swieza kolendra i z ciecierzyca na cieplo badz z purée z ciecierzycy.

Ciekawych doznan zycze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz