Znakomity przepis z najnowszego numeru CVF, pachnacy przyprawami z krainy slonca.
6 porcji
1 kg cieleciny pokrojonej w dosc grube, 2 cm plastry
2 cytryny confit czyli z soli, mozna je zrobic samemu
3 zabki czosnku
1 cebula
100 g migdalow
1 lyzeczka ras-el-hanout
1/2 lyzeczki mielonego kminku
kilka nitek szafranu
100 g masla
oliwa
sol, pieprz
Posiekac drobno cebule, zmiazdzyc zabki czosnku, pokroic drobno cytryny. W naczyniu najlepiej kamionkowym ulozyc maslo i wlac troche oliwy. Na tym ulozyc mieso i dodac wszytskie skladniki i przyprawy. Dusic w piekarniku w 150°C ponad 2 h pod przykryciem. Jak nie mamy przykrywki to przykrywamy szczelnie folia aluminiowa. Podajemy ze swieza kolendra i z ciecierzyca na cieplo badz z purée z ciecierzycy.
Ciekawych doznan zycze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz