z feta, rodzynkami i orzeszkami pini, na rozgrzewajaca zimowa kolacje...
4 porcje
600 g mrozonego szpinaku badz 1 kg swiezego choc to jeszcze nie sezon
3 lyzki gestej smietany
2 lyzki rodzynek
2 lyzki orzeszkow pini
150 g fety
sol, pieprz, galka muszkatulowa
na crumble
150 g maki
3 lyzki oliwy
50 g masla
50 g fety
Szpinak podsmazamy az odparuje cala woda. W tym momencie dodajemy smietane i doprawiamy. Nastepnie wrzucamy rodzynki, orzeszki i drobno pokrojona fete. Chwile calosc smazymy.
Oliwe na crumble wstawiamy do zamrazalnika na jakies 5 minut by sie troche sciela. Laczymy wtedy wszystkie skladniki na sypiacy sie crumble. Pokrywamy nim szpinak i wstawiamy do goracego piekarnika 180°C na 25 minut.
Podajemy samo, z sosem pomidorowym jesli ktos lubi, z salata itd...
Wysyłam przepis mojej mamie - wielbicielce szpinaku! :)
OdpowiedzUsuń