Kolejny znakomity przepis z najnowszego numeru "Cuisine et vins de France". Polecam...
1 spory kurczak
cebula
70 g masla
40 cl wina Riesling
1 lyzka maki
300 g pieczarek
sol, pieprz
20 cl smietanki
Kurczaka pokroic na czesci. Obsmazyc je na polowie masla. Wyjac z garnka i na miejsce kurczaka wrzucic posiekana cebule. Chwile podsmazyc. Wlozyc mieso z powrotem i posypac calosc 1 lyzka maki. Polac danie winem i dusic pod przykryciem uprzednio doprawiajac okolo 40 minut. Obrac pieczarki, pokroic je i podsmazyc na pozostalym masle. Doprawic. Na koniec wyjac mieso z garnka. Nieco zredukowac sos, wlac smietanke, wrzucic grzyby i mieso.
Podawac z alzackim makaronem Spätzle i jakas salata oraz oczywiscie kieliszkiem Riesling'a.
Skąd ja znam ten przepis? - pomyślałam. Ale to przecież klasyka kuchni alzackiej. Pycha!
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam tego dania...
Pozdrawiam :)
przepraszam za pozna odpowiedz... tak to klasyka alzackiej kuchni... nie znalam jej wczesniej ale pychota, na stale zagosci na naszym stole.
OdpowiedzUsuń