sobota, 18 lutego 2012

Kurczak w Rieslingu czyli po alzacku

Kolejny znakomity przepis z najnowszego numeru "Cuisine et vins de France". Polecam...

1 spory kurczak

cebula

70 g masla

40 cl wina Riesling

1 lyzka maki

300 g pieczarek

sol, pieprz

20 cl smietanki

Kurczaka pokroic na czesci. Obsmazyc je na polowie masla. Wyjac z garnka i na miejsce kurczaka wrzucic posiekana cebule. Chwile podsmazyc. Wlozyc mieso z powrotem i posypac calosc 1 lyzka maki. Polac danie winem i dusic pod przykryciem uprzednio doprawiajac okolo 40 minut. Obrac pieczarki, pokroic je i podsmazyc na pozostalym masle. Doprawic. Na koniec wyjac mieso z garnka. Nieco zredukowac sos, wlac smietanke, wrzucic grzyby i mieso.

Podawac z alzackim makaronem Spätzle i jakas salata oraz oczywiscie kieliszkiem Riesling'a.

2 komentarze:

  1. Skąd ja znam ten przepis? - pomyślałam. Ale to przecież klasyka kuchni alzackiej. Pycha!
    dawno nie robiłam tego dania...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam za pozna odpowiedz... tak to klasyka alzackiej kuchni... nie znalam jej wczesniej ale pychota, na stale zagosci na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń