Tradycyjne ciasto Baskow to dzisiaj przysmak znany w calej Francji. Posrodku kruchej, prawie piaskowej, maslanej konstrukcji delikatny krem, badz wisniowa konfitura. Ale by tradycji stalo sie zadosc zrobilam je tak: krem w srodku a konfitura obok, dla pelni kulinarnego szczescia!
Ciasto:
200 g masla
200 g cukru
300 g maki
3 zoltka
1 jajko
sok z pol cytryny
szczypta soli
Wyrabiamy maslo z cukrem drewniana lyzka w duzej misce. Dodajemy przesiana make, sok z cytryny i na koniec 1 jajko i 2 zoltka. Formujemy kule z ciasta i chlodzimy ja 1 h.
Krem ciastkarski czyli crème pâtissière:
25 cl mleka
50 g cukru
30 g maki
1 jajko
2 zoltka
Lyzka rumu
Podgrzewamy mleko w garnku. W misce trzepaczka ubijamy jajko, zoltka, cukier. Dodajemy make i na to wlewamy gorace mleko. Przelewamy calosc do garnka i chwile gotujemy caly czas mieszajac, az nam krem zgestnieje. Studzimy. Gdy ostygnie dodajemy rum.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Tortownice 24 cm wykladamy papierem do pieczenia. Z 2/3 ciasta wykladamy spod i boki tortownicy. Wlewamy do srodka krem. Rozwlakowujemy pozostale ciasto i pokrywamy nim krem, dolepiajac boki. Calosc smarujemy zoltkiem i pieczemy 35-40 minut.
Ciasto podajemy zimne, wtedy jest najlepsze z miseczka konfitury wisniowej czyli cerises noires z kraju Baskow...
Przepis z CVF 2 //2012
Bardzo ciekawe ciasto
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu przymierzam się do ciasta Basków, ale przepis który mam (z bardzo starej książki) zwiera niewyobrażalne ilości masła i jaj, do tego krem...może skorzystam z Twojej wersji, uprościłaby wiele rzeczy:) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiśnie jako dodatek do ciasta. Krem wygląda bardzo smakowicie. Moje smaki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :).
OdpowiedzUsuńMisi być bardzo dobre! idealne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie widziałam takiego ciasta, ale koniecznie muszę je wypróbować, bo wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńElzbieto polecam!
OdpowiedzUsuńMar sprobuj, bo warto, ale powiem, ze bardzo ciekawa jestem twojego przepisu i tych ilosci wlasnie... Podzielisz sie?
Eat with gusto tak wisnie dobrze sie komponuja z kruchym, maslanym ciastem.
Ale babka polecam rowniez, polaczenie to bardzo fajne.
Lovelykate - wyprobuj koniecznie. Mysle, ze ci sie spodoba.
Dziekuje wszystkim za komentarze.
To musi być przepyszne! Krem, wiśnie, kruche ciasto :) Po kawałku zawędrowałabym już do słodkiego nieba :)
OdpowiedzUsuńOlu zapraszam do slodkiego nieba!
OdpowiedzUsuń