sobota, 4 lutego 2012

Perliczka na kapuscie z kasztanami

Choc perliczka moze tez byc kurczakiem! Znakomity przepis, z najnowszego numeru "Cuisine et vins de France", ktory dzisiaj wyprobowalam.

Na 4-5 osob

1 perliczka

sol, pieprz

2 liscie laurowe

kilka galazek tymianku

oliwa



Pol glowki kapusty

cebula

2 marchewki

100 g masla

kilka kasztanow mrozonych badz z puszki w tym sezonie

100 g drobno pokrojonego wedzonego boczku

sol, pieprz

Maslo rozupscic w garnku. Podsamzyc na nim, ale nie koloryzujac, posiekana cebule i marchewki. Dodac poszatkowana kapuste. Doprawic i dusic 25 minut, pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodac boczek i kasztany. Dusic dalej kolejne 25 minut.

Perliczke natrzec przyprawami, polac oliwa i wstawic do pieczenia w 180°C na okolo 1 h. Gdy jest upieczona owinac ja folia aluminiowa i odstawic. Do naczynia, w ktorym sie piekla, wlac 100 ml goracej wody i drewniana lyzka rozprowadzic calosc na sos. Przeflitrowac.

Podawac mieso na kapuscie z sosem obok w sosjerce.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Zaraz coś równie mocnego wrzucę do siebie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. to znaczy? Malo dietetyczna? Z pewnoscia, ale zima i u nas taka, ze salata posilac sie nie zamierzam! hi, hi... Milego week-endu!

    OdpowiedzUsuń