Na slono oczywiscie... duzo warzyw malo ciasta by zachowac pewna rownowage. Warto sprobowac.
Na 2-3 porcje
400 g dyni
duza cebula
100 g sera Cantal badz cheddar
lyzka smietany 12% tluszczu choc mozna ja pominac
100 g pokrojonego w kostke bekonu
listki swiezej szalwi
na crumble:
5 lyzek maki z ziarenkami takiej jak do pieczenia domowego chleba
40 g masla
50 g startego sera, tego samego jakiego uzywamy do masy warzywnej
Dynie i cebule pokroic na kawalki ( podana waga jest waga juz przygotowanych warzyw) i ugotowac je 15 minut na parze, lekko solac. Uwaga bekon i ser sa juz slone mozna tez z soli calkowicie zrezygnowac. Nastepnie podusic warzywa widelcem. Wymieszac z bekonem, drobno pokrojonym serem, listkami szalwi. Ulozyc calosc w naczyniu do zapiekania i pokryc crumble.
Piec 20 minut w 200°C.
W ten sposob mozna przygotowac najrozniejsze crumble na slono... mieszajac warzywa z serami, ziolami itd... Tysiace wersji na oryginalne i zdrowe kolacje a takze sposob na to by dzieci jadly warzywa nawet te, ktorych "nie lubia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz