środa, 22 lutego 2012

Crumble z dyni na kolacje

Na slono oczywiscie... duzo warzyw malo ciasta by zachowac pewna rownowage. Warto sprobowac.

Na 2-3 porcje

400 g dyni

duza cebula

100 g sera Cantal badz cheddar

lyzka smietany 12% tluszczu choc mozna ja pominac

100 g pokrojonego w kostke bekonu

listki swiezej szalwi

na crumble:

5 lyzek maki z ziarenkami takiej jak do pieczenia domowego chleba

40 g masla

50 g startego sera, tego samego jakiego uzywamy do masy warzywnej



Dynie i cebule pokroic na kawalki ( podana waga jest waga juz przygotowanych warzyw) i ugotowac je 15 minut na parze, lekko solac. Uwaga bekon i ser sa juz slone mozna tez z soli calkowicie zrezygnowac. Nastepnie podusic warzywa widelcem. Wymieszac z bekonem, drobno pokrojonym serem, listkami szalwi. Ulozyc calosc w naczyniu do zapiekania i pokryc crumble.

Piec 20 minut w 200°C.

W ten sposob mozna przygotowac najrozniejsze crumble na slono... mieszajac warzywa z serami, ziolami itd... Tysiace wersji na oryginalne i zdrowe kolacje a takze sposob na to by dzieci jadly warzywa nawet te, ktorych "nie lubia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz