Czyli nasz niedzielny deser! Pyszny! Delikatny. Soczyste i kwaskowate węgierki w polaczeniu ze słodziutka masa marcepanowa i chrupiącymi migdałami w karmelu. Wszystko na cieście francuskim pachnącym świeżym masłem!
6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie okolo 35 minut w 200°C
220-250 ciasta francuskiego na masle
500 g oliwek węgierek bez pestek i pokrojonych na ćwiartki badz ósemki w zależności od wielkości
150 g marcepanu z minimum 50% migdałów
bialko
2 lyzki czemu truskawkowego czy wiśniowego
Garsc migdalow posiekanych
30 g cukru pudru
10 g masla
Cukier puder roztapiamy w garnku az zrobi sie lekko brązowy karmel, dodajemy masło oraz migdały. Mieszamy. Wykladamy te mase na kawałek folii aluminiowej posmarowanej olejem. Niech stygnie.
W tym czasie miksujemy marcepan drobno pokrojony z białkiem oraz z dżemem. I przygotowujemy sliwki.
Na ciescie rozsmarowujemy mase marcepanowa, na niej ukladamy oliwki skorkami do dolus oraz kawałki naszego karmelu z migdałami.
Brzeg ciasta lekko zawijamy i smarujemy zoltkiem z mlekiem.
Pieczemy w 200°C okolo 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz